Egy anya és lánya nyert két jegyet a Virgin Galactic űrhajójának jövő évi útjára

2021. november 25. - 14:11 | Tech

Egy Antigua szigetén élő nő két jegyet nyert a Virgin Galactic űripari vállalkozás  az első fizető turistákat szállító űrrepülésére, amelyet jövő év végére tervez Richard Branson cége.

Egy anya és lánya nyert két jegyet a Virgin Galactic űrhajójának jövő évi útjára
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A 44 éves életmódtanácsadó azt tervezi, hogy 17 éves lányával repül a világűrbe, aki Nagy-Britanniában tanul természettudományokat és az amerikai űrkutatási hivatalnál akar majd dolgozni.

Keisha Schahaff úgy nyerte meg az egymillió dollár értékű jegyeket, hogy csatlakozott a Virgin Galactic adománygyűjtő kezdeményezéséhez, amellyel a Space for Humanity nemkormányzati szervezetet támogatják. A Virgin Galactic 1,7 millió dollárt gyűjtött ily módon. Azt nem tudni, hogy a nyertes mekkora összeget adományozott, 10 dollár volt a minimum összeg, amelyet fel lehetett ajánlani.

Richard Branson a nő antiguai otthonát felkeresve személyesen közölte a hírt a nyertessel. A Virgin Galactic közleménye szerin 165 ezren válaszoltak nyolc hét alatt felhívásukra, közülük került ki a nyertes.

A cég vezetői hosszabb távon nemcsak az amerikai Új-Mexikó államból, hanem a világ több más helyéről terveznek űrrepüléseket, bázisonként évi 400-at.

A cégalapító Richard Branson július 11-én járt az űrben saját űrhajóján. Az Új-Mexikóból induló űrhajó elérte a világűrt a sivatag felett nagyjából 85,3 kilométeres magasságban, az emberek néhány percig érezték a súlytalanságot, majd az űrhajó siklásban visszatért az űrkikötőbe. Az egész út a felszállástól a landolásig nagyjából egy órán át tartott.


MTI

Címkék: űrutazás, űrturizmus