Egy aranybányászatot végző cég több millió euróval verhette át az államot, Sulíkék feljelentést tesznek

2023. március 20. - 15:58 | Belföld

Az ellenzéki SaS szerint az állami bányaigazgatás hosszú ideje figyelmen kívül hagyja a hondrušai bányát üzemeltető cég törvénytelen ügyleteit. A párt szerint a cég legalább húsz éve hibás árfolyamot, 5 helyett csak 0,1%-ot fizet az államnak a bányászatából. Sulíkék ezért ismeretlen személy ellen tesznek feljelentést a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségen (NAKA) és a Speciális Ügyészi Hivatalban.

Egy aranybányászatot végző cég több millió euróval verhette át az államot, Sulíkék feljelentést tesznek
Richard Sulík (Fotó: TASR)

Az SaS szerint a vállalat hosszú ideje más tételként, úgynevezett polifémes ércként igyekszik feltünteti aranybányászatának egy részét, hogy kevesebbet fizessen az államnak. A liberálisok szerint valótlanság azt állítani, hogy ezekben a rudakban elenyésző az arany aránya, és állításuk szerint ezt ellenőrzések által is bizonyították, amikor az SaS vezette a gazdaságügyi minisztériumot.

„Ha az állami bányaigazgatás hosszú ideje elfogadta ezt az állapotot, akkor azonnal több bűncselekmény elkövetésének a gyanúja merül fel” – nyilatkozta Karol Galek, a gazdaságügyi minisztérium egykori államtitkára, aki többek közt köztisztviselői hatalommal való visszaélés, hűtlen kezelés, csalás, valamint bűnszervezet alapítása és támogatása bűncselekményét sorolta fel.

Richard Sulík volt gazdaságügyi miniszter hangsúlyozta, amikor 2020-ban a minisztérium élére került, leváltották a Bányászati Főhivatal vezetőjét. Akkor a hivatal ellenőrzést végzett, és öt évre visszamenőleg 1,7 millió eurós hátralékot állapított meg a cégnél. „1,7 millió eurós hátralék látott napvilágot, jogerős, már rég be kellett volna fizetni, és ha nem, akkor rég végrehajtónak kellett volna közbelépnie” – jelentette ki Sulík, aki felszólítja a hatóságokat, hogy vizsgálják meg, az elmúlt fél évben, amióta Karel Hirman a gazdaságügyi miniszter, miért nem történt semmilyen előrelépés az ügyben.


TASR/para