Egy csecsemő halt meg a pozsonyi liftben, édesanyja néhány nap múlva. A rendőrség semmire se jutott

2021. október 25. - 09:03 | Régió

Az egész országot megrázta, amikor idén májusban a pozsonyi óvárosi Legionárska utca egyik lakóházának felvonójában elhunyt egy háromhetes csecsemő, édesanyja, aki pedig a liftaknába szorult, néhány nappal később, a kórházban vesztette életét. Máig nem tudni, ki hibázott.

Egy csecsemő halt meg a pozsonyi liftben, édesanyja néhány nap múlva. A rendőrség semmire se jutott
Fotó: TASR-archív

A tragédia akkor történt, amikor az anyuka éppen beszállt volna a felvonóba a kicsivel, aki a babakocsiban feküdt. A lift viszont váratlanul, nyitott ajtókkal elindult. A nő a felvonó és a liftakna közé szorult, a pici pedig sérülten bent volt a liftben. Miután a tűzoltóknak sikerült kiszabadítani, a csecsemőt átadták a mentőknek, de őt sajnos már nem sikerült újraéleszteni. A 25 éves édesanyát sikeresen újraélesztették, de életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Nem sokkal később ugyanakkor romlani kezdett az állapota, majd feladta a harcot a kórházban.

A Markíza riportja foglalkozott ismét azzal, hogy emberi faktor vagy műszaki hiányosság játszhatott közre a tragédiánál. Azonnal találgatás indult arról, hogy a tragédiát a felvonó kora okozhatta. A rendőrség halálokozás ügyében indított eljárást, egyelőre azonban komolyabb előrelépés nem történt.

A Markíza felvette a kapcsolatot a lakáskezelő céggel, melynek képviselője azt közölte, hogy még júniusban járt náluk a megbízott nyomozótiszt, aki azt mondta, a lakáskezelő a rendelkezésre álló információk szerint nem hanyagolt el semmit. "Nem mi követtünk el hibát, de egyébként azóta nem tudunk semmit" - szögezte le.

A revíziók a jelek szerint rendben voltak, a legutolsót három hónappal a tragédia előtt végezték a felvonón. Többen arról kezdtek beszélni viszont, hogy a felvonóban szándékosan kikapcsolhatták azt a biztonsági elemet, amely meggátolta volna, hogy a lift elindulhasson anélkül, hogy a belső ajtajai zárva lennének. Ennek köszönhetően férhetett be például egy babakocsi is, de hátránya, hogy más emeletekről is irányíthatóvá vált a lift úgy, hogy abba például még sem szálltak.

A rendőrség a Markízával mindenesetre csupán annyit közölt, hogy a nyomozás továbbra is folytatódik, konkrét személyt egyelőre nem gyanúsítanak.

A lakáskezelő elárulta, hogy a felvonó azóta is használaton kívül van, mivel a mentés során megsérült. Egyelőre nem volt pénz a cseréjére, de már tervezik.

(Markíza)