Egy cseh lap szerint Bugár Béla lehetne Szlovákia új kormányfője

A szlovákiai kormányválságot eddig Bugár Béla, a Most-Híd elnöke kezelte a legjobban, ezért kiutat jelenthetne a válságból, ha ő lenne Szlovákia új kormányfője – állította a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap szerdai kiadásában.

Egy cseh lap szerint Bugár Béla lehetne Szlovákia új kormányfője
Fotó: TASR

A kormánykoalíciós Híd párt elnöke "a mai helyzetben nemcsak kiutat jelentene a válságból, esélyt Szlovákia megújulása számára, hanem biztosíték lenne arra is, hogy többek között (Ján) Kuciak meggyilkolását is kivizsgálják" – írja Luboš Palata, a közép-európai témákkal rendszeresen foglalkozó szerző.

Úgy véli: Bugár Béla az az ember, "aki az ellenzéki tüntetéseken is képes felállni a színpadra és úgy megnyugtatni a szlovákokat, hogy többségük elhagyja az utcát és hazamegy". 

Luboš Palata szerint ugyanis nem Robert Fico, hanem Bugár Béla volt az, "aki eddig jól megbirkózott a válsággal".

"A kérdés csak az, képes lenne-e már Szlovákia elviselni, hogy egy magyar álljon az élén?" - teszi hozzá a szerző.

Jegyzetében Palata úgy véli, hogy Robert Fico kormányfő a maga ásta verembe esett bele, amelynek nem biztos, hogy bármi köze is van Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolásához. Robert Kaliňák belügyminiszter, aki már bejelentette lemondását, így nem lehet Fico utóda, bár a válság során nem követett el hibákat. Fico azonban igen.

"A szlovák kormánykoalíció szétesését nem Ján Kuciak meggyilkolása, hanem Mária Trošková (Fico maffiakapcsolatokkal gyanúsított tanácsadója) és a Magyarországról importált Soros-fóbia okozta, mindkettő Robert Fico hibája"

– olvasható a jegyzetben. A szerző szerint ezért nem Kaliňáknak, hanem Ficónak kellett volna korábban lemondania. Fico maradhatott volna a Smer-SD élén, míg Kaliňák átvehette volna a kormány irányítását. Ez a forgatókönyv azonban már a múlté, s ennek következtében kerülhet előtérbe Bugár Béla – írta a lap.


MTI/para