Egy cseh-szlovák határátkelőhelyen több tucat illegális bevándorlót tartóztattak fel a cseh rendőrök

2023. október 14. - 15:45 | Külföld

Több tucatnyi illegális bevándorlót fedeztek fel a hét második felében a cseh határőrök egy dél-morvaországi cseh-szlovák határátkelőhelyen - jelentette be szombaton a cseh rendőrség.

Egy cseh-szlovák határátkelőhelyen több tucat illegális bevándorlót tartóztattak fel a cseh rendőrök
Illusztrációs felvétel (TASR)

Csütörtökön egy külföldi rendszámú kisbuszban 31 idegen állampolgárt, köztük asszonyokat és gyermekeket találtak a rendőrök a Stary Hrozenkov határátkelőn. Miután egyikük sem rendelkezett csehországi belépésre feljogosító vízummal, a rendőrök visszaküldték őket Szlovákiába. A kisbusz vezetőjét és kísérőjét a rendőrség őrizetbe vette, s eljárást indítanak ellenük embercsempészet vádjával - közölte Radomír Siska regionális rendőrségi szóvivő.

Pénteken délután szintén Stary Hrozenkovban egy teherautó ponyvája alatt akart 42 külföldi Csehországba utazni vízum nélkül. A hatóságok elutasították a cseh területre való belépésüket és visszatoloncolták őket Szlovákiába. A teherkocsi vezetőjét és kísérőjét viszont előállították, és eljárás indul ellenük.

A cseh kormány szerdán további húsz nappal november 2-ig meghosszabbította a cseh-szlovák határ ellenőrzését. Prága az október elején a cseh-szlovák határon bevezetett véletlenszerű ellenőrzések meghosszabbítását a növekvő migrációs nyomással magyarázta.

Radomír Siska közlése zerint Stary Hrozenkovban és környékén az elmúlt tíz nap alatt a rendőrség összesen mintegy 120 illegális bevándorlót fedezett fel és kilenc embercsempészt vett őrizetbe, utóbbiak ellen büntetőeljárás indult.

Vít Rakusan cseh belügyminiszter többször úgy nyilatkozott, hogy az illegális bevándorlók számára Csehország nem célország, hanem Németországba, Nyugatra szeretnének eljutni. A közelmúltban a német belügyminisztérium is megszigorította a rendőri jelenlétet és ellenőrzéseket a cseh határ mentén.

MTI