Egy csendes-óceáni sziget fölött a legsötétebb az ég a világon - díjat is kaptak ezért a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetségtő (FOTÓ)

2020. március 9. - 10:56 | Tech

A csendes-óceáni Niue szigetállam az első teljes ország a világon, amely kiérdemelte a legsötétebb égboltú hely címet, mivel ott a legkisebb az emberi tevékenységből származó fény.

Egy csendes-óceáni sziget fölött a legsötétebb az ég a világon - díjat is kaptak ezért a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetségtő (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (IDA) a hétvégén először ismert el egy teljes országot olyan helyként, amely fölött "vaksötét" az ég. Ez az ország idegenforgalmára is komoly hatással van, mivel a turisták a csillagos ege miatt keresik fel.

Fotó: darksky.org

A szervezet listáján további több mint 120 olyan hely található, amely felvette a küzdelmet az emberi tevékenységből származó túl sok fény ellen.

Felicity Bollen, a niuei idegenforgalmi hivatal elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a szigeten élők "érthetően büszkék, és örömmel fogadják, hogy Niue ilyen fontos elismerést kapott a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetségtől". Mint hozzáfűzte:

"A csillagok és az éjszakai égbolt kulturális, környezeti és egészségügyi szempontból óriási jelentőséggel bírnak a niuei emberek életében. A nemzetközi szervezettől kapott elismerés segít megvédeni Niue éjszakai égboltját a jövő nemzedékei és az ország látogatói számára".

Niue egy korallzátony, amely 2400 kilométerre északkeletre fekszik Új-Zélandtól, amelynek társult állama. Az 1500, túlnyomórészt polinéz lakosú szigetállam államfője II. Erzsébet brit királynő. A szigetet elsősorban légi úton lehet megközelíteni Új-Zéland felől. Aucklandból három és félórás repülőúttal lehet elérni.

Niuéről legutóbb 2019-ben hallott a világ, amikor elpusztult a világ legöregebb kacsája. A Trevor nevű szárnyas a szigeten élt, és mivel fajának egyetlen képviselője volt, a legmagányosabb kacsának is nevezték. Egy kutya végzett vele.

(MTI)

Címkék: sötét