Egy cseppet megkönnyíti az életünket a Szociális Biztosító

2018. szeptember 10. - 12:53 | Belföld

A Szociális Biztosító már a gyakorlatban is alkalmazni kezdte a 2018. szeptember 1-től érvényes bürokráciaellenes törvényt. Az ügyfeleik számára ez kisebb adminisztrációs terhet jelent az ügyeik intézésekor.

„Szeptember 1-től kevesebb iratot kérünk az ügyfeleinktől. A gyermek megszületése után már nem kell a Szociális Biztosítóban bemutatni a születési anyakönyvi kivonatot. Emellett arra sincs szükség, hogy a gyermekgondozási segély kérelmezéséhez szükséges igazolást felmutassák a szükséges feltételek teljesítéséről. Ha az ügyfél az igazolást nem nyújtja be, akkor a Szociális Biztosító maga szerzi be ezt a Közigazgatás Központi Portáljáról (ÚPVS) vagy közvetlenül a Munkaügyi Hivatalból” – közölte Peter Višváder, a biztosító szóvivője.

Elmondása szerint a biztosító már nem kér adatokat a munkabaleset vagy a hivatásból adódó betegség miatt bekövetkezett halálesetekről sem, mert ezeket a biztosító a Belügyminisztérium regiszteréből szerzi meg. A cégjegyzék kivonatának, valamint a vállalkozói engedélynek a fénymásolatára sem lesz már szükség, mert ezek a tények a hivatali tevékenységből ismertek a biztosító számára. A tulajdoni lapokat ezentúl szintén nem fogja már kérni a biztosító. Elég lesz az ingatlan-nyilvántartásról szóló információ, ti. hogy mely kataszterben található az ingatlan.

(TASR)