Egy daganat elleni gyógyszer segíthet az elhízás elleni terápiában

2022. február 25. - 15:32 | Tech

Egy új kínai tanulmány szerint egy daganat elleni gyógyszer hatásosan csökkentette elhízott egerek súlyát. Az ígéretes kísérlet arra utal, hogy a terápiával hatásosan lehetne kezelni az elhízást.

A pénteken a PLoS Biology tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint a hagyományos kínai orvoslásban használt, Kínában őshonos Camptotheca acuminata fafaj kérgéből és törzséből kivont vegyület, a kamptotecin egy természetes éhségcsökkentő útvonalat aktiválhat.

A kamptotecint daganatos betegségek kezelésére használják, mivel egy DNS-javító enzim gátlójaként azonosították. A kínai Senhszi tartományban működő Északnyugati A&F Egyetem tudósai megállapították, hogy a kamptotecin hatására a sejtek megnövelték egy olyan hormon termelődését, amely a legkülönbözőbb ingerekre, többek között a stresszre válaszolva kering. A GDF15 nevű hormon szintjének emelkedése pedig a testsúly csökkenéséhez, míg csökkenése elhízáshoz vezet.

A kutatók elhízott egereknek szájon át adtak kamptotecint, és megállapították, hogy a rágcsálók vérében gyorsan megemelkedett a GDF15 szintje. Ezt követően 30 nap alatt körülbelül 12 százalékkal csökkent táplálékfelvételt és körülbelül 11 százalékkal csökkent testsúlyt figyeltek meg az elhízott egereknél. A sovány egereknél viszont nem észleltek változást.

"Úgy véljük, eredményeink meggyőzően bizonyítják, hogy a kamptotecin terápiás előnyökkel járhat az elhízás és a hozzá kapcsolódó anyagcserezavarok esetében" - hangsúlyozta a tanulmány szerzője, Vu Csianvej, az Északnyugati A&F Egyetem kutatója.


(MTI)