Egy darabban, megdőlve fekszik az indiai Hold-misszió leszállóegysége

"Egy darabban, megdőlve fekszik" az indiai Csandraján-2 űrszonda Vikram leszállóegysége a Holdon - közölte hétfőn az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO).

Egy darabban, megdőlve fekszik az indiai Hold-misszió leszállóegysége
Fotó: Screenshot -OneIndia1

A Vikramról a Hold körül keringő indiai űrszonda küldött friss képet.

Az űrszonda fedélzetén lévő kamerával készült képek szerint a leszállóegység "kemény leszállást" hajtott végre közel a tervezett helyszínhez. "A leszállóegység ott van egyetlen darabban, nem tört össze. Megdőlt helyzetben van" - idézte az ISRO illetékesét hétfőn a média.

A holdraszálló egység és a rover élettartama egy holdi nap, azaz 14 földi nap.

A leszállóegységgel szombat hajnalban szakadt meg a kapcsolat, mindössze pár perccel azelőtt, hogy talajt ért volna a Hold eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén. Az ISRO szerint a Vikram már 2,1 kilométerre megközelítette a Holdat, amikor elveszett vele a kapcsolat.

A híradások egy másik ISRO illetékest is idéztek, aki hétfőn arról beszélt, hogy a leszállóegységgel csak akkor lehetne helyreállítani a kapcsolatot, ha könnyen landolt volna és minden rendszere működne.

"Van tapasztalatunk abban, hogy visszanyerjük az elveszett kapcsolatot egy űrhajóval, amely földkörüli pályán kering. De a Vikram esetében ez a műveleti rugalmasság nem áll fenn. A leszállóegység már a Hold felszínén fekszik, és nem tudjuk irányítani"

- mondta a szakember.

(MTI)