Egy dolgot tudnunk kell: ha az oroszok megtámadják Ukrajnát, menekültek tízezreire kell felkészülnünk

2022. január 26. - 11:56 | Belföld

Amikor 2014-ben Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, Robert Fico akkori miniszterelnök mindenkit biztosított afelől, hogy Szlovákia keleti határa biztosítva van, akárcsak az olaj- és gázszállítás.

Egy dolgot tudnunk kell: ha az oroszok megtámadják Ukrajnát, menekültek tízezreire kell felkészülnünk
Az orosz fegyveres erők gyakorlatozás közben (Fotó: TASR/AP)

„Szlovákia meg akarja akadályozni, hogy különböző bűnöző élősködők kerüljenek az ország területére, vagy más olyan személyek, akiknek nincs mit keresniük Szlovákiában” – reagált így akkor Fico a várható ukrán menekültáradatra.

Míg 2014-ben Szlovákia 99 menekültet hozott a területére, köztük ukránokat, afgánokat, szomáliaiakat és szíriaiakat, addig kevesebb mint 200 befogadási kérelmet kapott. Most viszont ezek száma elérheti a több tízezret, Matej Spišák biztonsági elemző szerint nyílt háború esetén sokkal nagyobb menekültáradatra lehetne számítani.

„Ha elképzeljük, hogy az ötmillió lakosú Kijev környékén harcolnának, akkor 2014-hez képest lényegesen más helyzettel néznénk szembe a sokkal távolabbi Kelet-Ukrajnában” – véli így Spišák, aki szerint az ukrán fegyveres erők jobban fel vannak készülve, mint nyolc évvel ezelőtt, az orosz erők támadására adott reakciója pedig tovább növelné a menekültek számát.

Az elemzők szerint ilyen forgatókönyv esetén 5-6 millió ukrán állampolgár próbálhatna biztonságosabb helyre menekülni az Európai Unió tagállamaiban. Mivel Szlovákia határos uniós ország, a menekültek egy része védelemért és menekültjogért folyamodna nálunk.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy ha Szlovákiának menekültáradattal kellene szembenéznie, akkor minden erejüket arra fordítják majd, hogy megerősítsék a keleti határt. A miniszter mindenkit biztosított afelől, hogy már készítettek tervet esetleges tömeges menekülthullám esetére.

Ján Orlovský, a migrációs hivatal vezetője szerint főként olyan emberek menekülnének Szlovákiába, akiknek vannak rokonaik az országban. Jelenleg több mint 40 ezer ukrán él nálunk. Mivel az ukránok 90 napig vízum nélkül utazhatnak Európában, Orlovský nem számít olyan kiélezett helyzetre, mint például a lengyel-fehérorosz határon.


(SME)