Egy dunaszerdahelyi rajongója pofonokat ígért Matovičnak, ha még egyszer beveszi a kormányába Sulíkot - Képgaléria

2023. április 28. - 19:06 | Belföld

Megtöltötte a kormáromi Egressy Béni Művelődési Központ kistermét az OĽaNO és Igor Matovič, aki a szokásos Testőr nélkül (Bez ochranky) című kampányműsorával érkezett Komáromba. Érsekújvárban kicsit nagyobb teremben, a Csemadok-házban zajlott a rendezvény, itt is telt ház előtt. A teremben azonban jobbára csak Matovič rajongói voltak. Kisebbségi téma nem nagyon merült fel sme Komáromban, sem Érsekújvárban.

Egy dunaszerdahelyi rajongója pofonokat ígért Matovičnak, ha még egyszer beveszi a kormányába Sulíkot - Képgaléria
Igor Matovič közünségtalálkozója az érsekújvári Csemadok-házban (Fotók: Cséfalvay Á. András)

Cseh Péter és Lukáš Kyselica OĽaNO-s parlamenti képviselők kíséretében érkezett Komáromba Igor Matovič, ahol a szokásos kampányrendezvényét, Testőr nélkül (Bez ochranky) címre keresztelt beszélgetős közönségtalálkozóját tartotta. A rendezvényen elsősorban az OĽaNO elnökének rajongótábora vett részt, nem nagyon kapott kritikus kérdést, és a helyszín ellenére a magyar kisebbséget érintő témák sem merültek fel.

Az egyetlen kisebbségi témát azzal zárta le Matovič, hogy egy néző kérdése alapján elítélte Rastislav Káčer szerencsétlen kijelentését, aki biztonsági kockázatként említette a szlovákiai magyarokat és Magyarország területi igényeiről beszélt az orosz-ukrán háború kapcsán.

Arra a kérdező már nem volt kíváncsi, hogy akkor Matovič más városokban miért példálózik Magyarország lehetséges területi követeléseivel. Az OĽaNO elnöke ugyanis azzal indokolta az ukrajnai fegyverszállításokat, hogy Szlovákia is fegyvert kérne Csehországtól vagy Lengyelországtól, ha Magyarország megpróbálná elvenni területe egy részét.

Szadizmus és a COVID-tesztelés

Matovič csak néhány „izzasztó” kérdést kapott a Covid-intézkedésekkel kapcsolatban: az egyik néző azzal vádolta, hogy az országos tesztelés miatt sokan életüket vesztették COVID-fertőzésben, amit a kérdező szerint számok is igazolnak.

Egy másik néző szadizmussal vádolta őt és Marek Krajčí korábbi egészségügyi minisztert, mert állítása szerint végbélből vett mintával akarták tesztelni a lakosságot.

Matovič védte az országos tesztelést, ami szerinte azzal, hogy sok fertőzöttet kimutatott, megvédve ezáltal a többi, még meg nem fertőzött embert. Egy hibát ismert el: Szlovákia túlságosan sokáig tartotta zárva az iskolákat, túlságosan sokáig tartott az online oktatás.

Az „álújságírók” támadásai segítik Ficót

A többi kérdés viszont inkább dicséret volt, az egyik kérdező kijelentette, hogy ő nincs beoltva COVID ellen, de a Szputnyikkal beoltatta volna magát. Matovič gyorsan eljutott addig, hogy valójában az „újságírónak nem nevezhető újságírók” tették tönkre kormányát, akik még a 100 napot sem adták meg neki, mert annyira elkeserítette őket, hogy a Progresszív Szlovákia nem jutott be a parlamentbe…

Majd gyorsan levezette azt is, hogy az újságírók kormánya elleni támadásai okozták azt is, hogy Fico erősödni kezdett, és hogy az emberek nem tartották be a COVID-intézkedéseket.

Matovič mögött az OĽaNO 200 eurós gyerektámogatását és az 500 eurós „választási jutalmat”, pontosabban a jutalom kifizetésére vonatkozó választási ígéretét hirdető plakátokat feszítették ki. Az OĽaNO elnöke elmondta azt is, hogy a gyerektámogatás emelése valójában a legjobb regionális támogatás. Arról már nem beszélt, hogy ennek jelentős részét az önkormányzatokkal fizettették meg, hiszen a 200-ból 140 eurót tesz ki az adóbónusz, ami az önkormányzatok bevételét csökkenti.


Igor Matovič és Cseh Péter Komáromban (Fotó: Facebook/Paraméter)

„Felpofozom, ha még egyszer beveszi a kormányba Sulíkot”

Matovič legnagyobb rajongója azonban Dunaszerdahelyről érkezett. Az idősebb hölgy nem sokat teketóriázott, miután elárulta, hogy mennyire nagyon szereti Matovičot, azonnal „meg is fenyegette” őt.

„Ha még egyszer beveszi a kormányába Sulíkot, akkor esküszöm, hogy megkeresem, és felpofozom” – jelentette ki a hölgy.

Majd azt is bevallotta, hogy Cseh Péter közeli ismerőse. A kedélyes beszélgetéssé változott vitaműsor közel két óráig tartott, Matovič eset hétkor Érsekújvárban folytatta. A beszélgetés végén még megjelent a nézőtéren Jožo Pročko, de őt inkább "kiküldték az utcára", hoyg ott ismerkedjen a komáromiakkal.

Matovič Érsekújvárban vacsorára hívta egy lelkes keleti rajongóját

Az este hétkor kezdődő érsekújvári találkozón is telt ház volt, itt a Csemadok-házban tartották a rendezvény. A felmerült témák hasonlítottak a komáromihoz, amit a leggyakrabban kifogásoltak, azok a szigorú COVID-intézkedések voltak. Itt is túlnyomó többségben voltak Igor Matovič hívei, sok résztvevő csak Igor Matovič vélt vagy valós érdemeit dicsérte kérdés helyett. A néhány kritikusabb kérdés a COVID-intézkedések mellett az igazságszolgáltatás rossz állapotát vetette fel. Volt, akinek a Lévai Járásbíróság vagy az ügyészség munkájával kapcsolatban voltak kifogásaik.

Egy fiatal férfi a 2004 előtt nyugdíjba vonultaknak javasolt évi egyszeri, 1500 eurós nyugdíj-kiegészítést. Matovič megígérte, hogy elgondolkodik a javaslaton.

Többen kifogásolták azt is, hogy a Smer képviselőivel túlságosan kesztyűs kézzel bánik a rendőrség és az ügyészség. Matovič egyik rajongója Tőketerebes mellől érkezett Érsekújvárba, mert később már nem találkozhat az OĽaNO elnökével. Még ma este indult haza az ország keleti felébe. Őt Matovič meghívta volna egy vacsorára, a hölgy egy kávét fogadott el.

Cseh Péter és a férfi, aki „patkányok ellen harcol” (Cséfalvay Á. András felvétele)

„Olyan patkányok ellen harcol, mint Matovič”

Az utolsó előtti kérdező volt a legkritikusabb Matovičcsal. A mintegy 40-50 éves férfi, aki magát rokkantnyugdíjasnak mondta, kijelentette, hogy „olyan patkányok ellen harcol, mint Matovič”.

Ő is a COVID-intézkedéseket kifogásolta, kijelentette, hogy nincs beoltva, és az előírt intézkedéseket nem tartotta be, mégsem kapta el a fertőzést.

Matovič elmagyarázta neki, hogy a vírus nem fertőzött meg mindenkit, de a statisztikák azt mutatják, hogy a vakcina és az intézkedések betartása hatékonyan véd a COVID 19 vírussal szemben. A kisebbségi témák Érsekújvárban sem merültek fel.

- lpj -