Egy-egy lövéssel végeztek a nagymácsédi újságíróval és párjával

2018. február 26. - 11:20 | Belföld

Tibor Gašpar országos rendőrkapitány tartott sajtótájékoztatót az ügyben.


Fotók: Barak Dávid / Paraméter

Holtan találták Ján Kuciakot (27), az Aktuality.sk oknyomozó újságíróját és párját (27) nagymácsédi családi házukban.


ELŐZMÉNY:

Egy fiatal oknyomozó újságírót és párját lőtték agyon egy nagymácsédi családi házban!

Adócsalási ügyekről, Smer-közeli figurákról, Kočnerről írt a Nagymácsédon meggyilkolt újságíró

Fotók: TASR

Tibor Gašpar pontosította, hogyan is találták meg a holttesteket. Az elhunyt nő édesanyja riasztotta a rendőröket, mert sokszori próbálkozásra sem tudta elérni lányát. Mikor a rendőrök kiértek, az ablakon át látták, hogy valaki fekszik a földön, majd riasztották a mentőket és a tűzoltókat, akik kinyitották a házat. A fiatal pár életét azonban már nem tudták megmenteni, valaki agyonlőtte őket.

Az országos rendőrkapitány leszögezte, hogy jelen pillanatban a legvalószínűbb nyomozati verzió, hogy Ján Kuciakot és párját az újságíró munkájával összefüggésben gyilkolhatták meg.

A rendőrség a délelőtti órákban lezárta azt a nagymácsédi utcát, ahol az eset történt

A nyomozás részleteiről Gašpar csak annyit árult el, hogy a férfit mellkason lőtték, a nőt pedig fejbe.

Itt megtekinthető a teljes sajtótájékoztató:

Beszélt arról, hogy az Aktuality szerkesztőségével egyeztetve néhány újságírójuk rendőri védelmet kap. Arról is beszélni fognak, melyek azok az ügyek, amelyeknek köze lehet a brutális gyilkossághoz. Folyamatban van a portál főszerkesztőjének, Peter Bárdynak a kihallgatása.

Gašpar közölte azt is, hogy a gyilkos fegyvert még nem találták meg.

A Denník N megszólaltatta Lancz Istvánt, a galántai járásbeli település polgármesterét, aki elmondta, nem tud róla, hogy a szomszédokkal esetleg rossz lett volna a pár viszonya. Ez a verzió kevéssé valószínű.

Kapcsolódó cikk:
A tömegbe lőtt az oknyomozó újságíró gyilkosa!

Időközben részvétéről biztosította az elhunytak családját az Aktuality.sk kiadója, a Ringier Axel Springer.

Ugyancsak megdöbbenésének adott hangot a Facebookon Robert Kaliňák belügyminiszter, aki a gyilkosság miatt törölte programját és visszatér Pozsonyba.

Elítéli Ján Kuciak és párja meggyilkolását a Híd párt is, amely közölte, hogy ha bebizonyosodik, hogy a történteknek köze van az újságíró munkájához, az a szólásszabadság elleni súlyos támadásként értelmezhető.

"Nem lehetünk egy olyan ország, amelyben újságírókat gyilkolnak meg. Minden gyilkosságot hatalmas tragédiának tartok, úgy személyes mint társadalmi szempontból" - jegyezte meg Lucia Žitňanská igazságügy-miniszter.

"Elképzelhetetlen, hogy ilyesmi tanúi vagyunk manapság. Bízom benne, hogy a rendőrség haladéktalanul cselekszik, és nem ad esélyt az elkövetőnek" - fűzte hozzá Andrej Danko, a parlament elnöke.

Anna Záborská, a KDH európai parlamenti képviselője azt üzente, hogy a belügyminiszternek le kellene mondania.

"Szlovákia ma csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyekben az invesztigatív újságírókat halál fenyegeti. A politikai felelősséget ezért elsősorban a belügyminiszternek kell viselnie" - közölte.

Rettenetesnek nevezte a gyilkosságot Robert Fico miniszterelnök is, aki szerint a demokrácia és a sajtószabadság elleni súlyos támadásként értelmezhető a cselekmény, ha valóban Kuciak munkájához van köze.

Elítélte a gyilkosságot Marek Maďarič kulturális miniszter és Andrej Babiš cseh miniszterelnök is. Utóbbi azt mondta, soha nem gondolta volna, hogy ilyesmi történhet Szlovákiában.

(Denník N)