Egy ember meghalt a hétvégén a Balatonnál, kettőt újra kellett éleszteni! (FOTÓK)

2023. augusztus 28. - 11:57 | Külföld

Három újraélesztéshez riasztották a mentőegységeket a hétvégén a Balatonnál.

Egy ember meghalt a hétvégén a Balatonnál, kettőt újra kellett éleszteni! (FOTÓK)
Fotók: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (Facebook - további képekért kattints a fotóra!)

"Szombaton Rupert nevű sürgősségi mentőhajónk a balatonkenesei Alsóréti szabadstrandra vonult vízből mentett személy újraélesztéséhez. Sajnos az újraélesztés sikertelenül zárult. Eközben a másik sürgősségi mentőhajónk, az Alfa sikeres újraélesztésben vett részt Balatonlellén. Strandi vízimentő kollégánk kezdte meg egy hölgy újraélesztését, akit a strandolók hoztak ki egy szivacskarikán a parthoz, és már nem lélegzett. Mikor az Alfa személyzete átadta a beteget az Országos Mentőszolgálat helyszínre érkező egységének, a hölgy már eszméleténél volt" – közölte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a Facebookon.

Nem sokkal később egy harmadik újraélesztéshez is riasztották a vízimentőket. "Kócsag nevű hajónk személyzete a Siófok Plázs előtti vízterületen átemelt a hajóra egy vízbicikliről egy eszméletlen, vízből mentett személyt. Az újraélesztését megkezdték, közben a siófoki Bahart Kikötőbe vonultak. A Rupert személyzete a kikötőben vette át az újraélesztést, ami sikerrel zárult" - tudatták.

A Rupertet egy meghibásodott, a motorját leállítani nem tudó, ezáltal nagy fordulaton folyamatosan haladó vitorláshoz is riasztották. A motort leállították a vízimentők segítségével, akik a vitorlást az Alsóörs Marina kikötőbe vontatták.

Nagyon rosszul is végződhetett volna ez az éjszakai csónakázás

"Éjfélkor riasztott minket a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, hogy a Balatonlelle előtti vízterületen egy felfújható csónakkal sodródik befelé egy pár, nem tudnak kijutni a partra. Mentésirányítási központunk vezetője a rendőrségtől kapott telefonszámon felhívta a bajbajutottakat. Megkérte őket, hogy töltsék le a BalatonHelp alkalmazást és azzal küldjenek egy segélykérést. Az alkalmazás ugyanis elküldi a GPS-koordinátáikat mentésirányítási központunkba, ami nappal is jelentősen felgyorsítja a mentést, nemhogy éjszaka - a vaksötétben megkeresni valakit több száz méterre a parttól rettentő nehéz" - írták.

Az Alfa nevű sürgősségi mentőhajó személyzete a GPS-koordináták által megjelölt helyen nem találta a bajbajutottakat, addigra elsodródtak. Semmilyen fényjelzést nem használtak, és nem is kiabáltak, amikor hallották vagy látták a kék villogóval érkező hajót. Mivel a strandeszközben nem volt semmilyen fém alkatrész, a radaron sem látszottak. Ezért felhívták őket, hogy nyomják meg még egyszer a BalatonHelpet, ekkor meglátták a telefonjuk fényét, így találták meg őket.

"Egy nagyon vékony falú (strandbutikokban kapható) felfújható csónakban voltak 7-800 méterre a parttól, és semmilyen mentőeszköz nem volt náluk. Világítás sem volt a strandeszközön, ami rendkívül veszélyes sötétben, hiszen hajók közlekednek éjszaka a tavon. Egyetlen evezőt vittek magukkal, ami eltört, és a szél a Balaton közepe felé sodorta őket. Ha kilyukad a csónak, vagy beborulnak (nem kellenek ehhez nagy hullámok, pláne, hogy alkoholfogyasztásra utaló jeleket is találtunk a csónakban), több száz métert kellett volna kiúszniuk szembeszélben, teljes sötétségben, némi alkohollal a vérükben a partig – erre nagyon jó úszók sem biztos, hogy képesek. Szerencsére az ijedtségen kívül semmi bajuk nem lett a bajbajutottaknak" – közölte a mentőszolgálat, és egyúttal nyomatékosították a strandeszköz-használókra a fürdőzési szabályok érvényesek, azaz tilos fürdeni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, de akkor is csak a mélyvíz (120 centiméteres bólya) határáig.

(FB)