Egy emberként szavaztak, több tízezer eurót szereztek a somorjaiak, nagymegyeriek, gelleiek és ekecsiek

2023. január 28. - 14:22 | Régió

December közepétől január első harmadáig lehetett szavazni azokra a projektekre, melyekre az azokat benyújtó civilek Nagyszombat megye önkormányzatának ún. participatív, azaz részvételi költségvetéséből nyerhettek pénzt. A Dunaszerdahelyi járásból 13 projekt lett befutó, melyek egyenként mintegy 5 ezer eurót kapnak.

Egy emberként szavaztak, több tízezer eurót szereztek a somorjaiak, nagymegyeriek, gelleiek és ekecsiek
Az első helyet a somorjai önkéntes tűzoltótestület projektje szerezte meg

A megyei szinten meghatározott 250 ezer eurós költségvetésből ezáltal mintegy 65 ezer euró esik a járásra, melyen belül a legaktívabbak idén a somorjai, nagymegyeri és egyházgellei civilek, illetve lakosok voltak, akik összesen közel 20 ezer szavazatot adtak le a három említett településről benyújtott négy-négy győztes projektre, rajtuk kívül csupán egy ekecsi projekt fért be közéjük.

A legtöbb szavazatot (1885) a Somorjai Önkéntes Tűzoltó Testület állandó kiállítására benyújtott projekt nyerte el. Az önkéntesek fennállásuk 150. évfordulója alkalmából szeretnének egy tűzoltó-technikai tárlatot kialakítani a székházukban, melyet az évfordulós ünnepély alkalmával, az idei évben nyitnának meg. A tárlat részét képeznék régi tűzoltókocsik, lajtoskocsik és fecskendők is. Projektjük költsége 6 ezer eurót tesz ki, ehhez kértek 5 ezret, ami kisebb építészeti átalakításokat, a villanyáram bevezetését és vitrineket, bútorokat foglal magába.

A Kuttyomfitty Meseudvar

A szavazatok és a projekt értékelése alapján a második helyen a Kuttyomfitty Kulturális Egyesület 4. Meseudvara, melyet szeptember 10-én tartanának meg Ekecsen. A 8500 eurós költséggel járó rendezvényhez tulajdonképpen a fellépők tiszteletdíjára, hangtechnika bérlésére és reklámra kérnek támogatást. A fellépők között van Écsi Gyöngyi Színháza Hetényből, Korpás Éva, a rozsnyói Meseszínház, a sátoraljaújhelyi Garagulya Gólyalábas Kompánia, és a füleki Motolla alkotóműhely.

A harmadik helyezést a versenyben a Sermo Popula polgári társulás projektje szerezte meg, amely a 2019-ben megépült pajtaszínpadon megtartott rendezvények résztvevői számára szeretné biztosítani a megfelelő feltételeket, sátrak és kézműves asztalok beszerzésével.

Somorjáról a másik három győztes projekt a szülői szövetség és a helyi alapiskolák közös beadványára épült. A tejfalui alapiskolánál a játszótér bővítését célozták az iskola udvarán, pontosabban két-két hintát tartalmazó szerkezet vásárlását. A projektben felhívták a figyelmet, hogy a kisiskola néhány évvel ezelőtt speciális osztályt nyitott integrált gyerekek számára, akiknek az iskolában töltött idejük nagyon fontos részét képezi a játszótéren való kikapcsolódás. Ott viszont eddig hintájuk nem volt.

A Korvin Mátyás Alapiskolánál egy szabadtéri edzőpályát, kondiparkot szeretnének létesíteni az elnyert pénzből, míg a Bél Mátyás Alapiskolánál egy szabadtéri osztályt építenének az udvaron.

A nagymegyeri győztes projektek szintén szabadtéri aktivitásokra inspirálnak. A Nagymegyeri Futóklub évről évre rendszeresen szervez futóesemények, ösztönöz mindenkit a mozgásra, és ezt szorgalmazzák mostani projektjükkel is, melynek részeként analóg órákat állítanának fel Nagymegyer belvárosában azzal az üzenettel, hogy „találj időt a mozgásra”. Emellett az őszi futásukra chippel ellátott startszámokat vásárolnának.

A Zöld Megyer polgári társulás győztes beadványával hintát, padokat és szemetest hozna létre a lombok alatt, a Bartók Béla Alapiskola udvarán.

Balázs Péter helyi képviselő pedig egy találkahelyet hoz létre, ami tulajdonképpen egy fakonstrukcióból létesített lugas, zöld növényekkel, padokkal, és arra szolgálna, amire a megnevezése is utal. Hogy összehozzon egy helyen különböző generációkat, és lehetőséget biztosítson arra, hogy a szabadban leüljenek, beszélgessenek.

A pósfai kemence

A négy egyházgellei projekt egyike a helyi fiatalok alkotta Pósfa zenekar táncházainak megrendezését foglalja magába, nemcsak Gellében, de Bősön és Alistálban is. Az igényelt összeg magába foglalja a tánctanárok, a zenekar, a kézműves gyermekoktató, a hangtechnikus és a fényképész tiszteletdíját.

A másik helyi projekt a cséfai játszótér relaxációs parkká való kibővítését célozza, és magába foglalja pingpongasztalok és focikapuk, körhinta és könyvszekrény vásárlását is. Az egyházgellei futballklub beadványával az iskolánál lévő kosárlabdapálya felújítását szorgalmazza, a negyedik helyi projekt pedig a pósfai Dőre-Levente téren egy kemence megépítését.

(SzT)