Egy este erejéig mozivá alakult a nagymegyeri művelődési ház

2020. július 28. - 22:54 | Régió

Egy este erejéig mozivá alakult a nagymegyeri művelődési ház, ahol a hétvégén a SNITT Polgári Társulás a Space Jam – Zűr az űrben című filmmel várta a közönséget.

Egy este erejéig mozivá alakult a nagymegyeri művelődési ház
Katona Réka felvételei - Továbbiakért kattints!

Az eredeti tervek szerint a Zárda udvarában került volna sor a moziestre, azonban az időjárás közbeszólt. A SNITT-esek kedvét viszont ez sem vehette el a filmezéstől. Gyorsan találtak megoldást: beköltöztették a mozit a művelődési házba.

A vetítés, mint mindig, ingyenes volt. A becsületkasszába mindenki annyi pénzt dobott, amennyit jónak látott.

A film kezdete előtt fél órával már kezdtek érkezni a kíváncsi nézők, akik helyfoglalás előtt még beszereztek némi üdítőt és rágcsálnivalót. A film minden bizonnyal lekötötte a figyelmüket, ugyanis közben csak a popcorn ropogását lehetett hallani. „Sokan kérték tőlünk, hogy vetíthetnénk valamit a kicsiknek is, szóval elhoztuk a csapat gyerekkori kedvencét. 1996-os filmről van szó, így a technika nem mai, de jó alkalom ez a mi generációnknak, hogy nosztalgiázzon egy kicsit és felfrissítse emlékeit, hiszen jövőre jön a következő rész, amiben LeBron James lesz a Looney Tunes karakterek partnere. A fiatalabb generáció pedig megismerkedhet az alkotással, ami miatt anno mindenki kosaras akart lenni” – hangzott el a szervezők válasza a kérdésre, miért éppen a Space Jam című filmre esett a választásuk.

A filmválasztás célt ért, hiszen a nézőtéren szép számban foglaltak helyet a gyermekek. A filmvetítések látogatóinak zömét egyébként a huszonévesek szokták alkotni, ugyanakkor volt már példa arra is, hogy a csapat az időseket célozta meg. „Volt egy este, amire külön meghívtuk a nyugdíjasokat. Akkor a Szerelempatak című romantikus dokumentumfilmet vetítettük. Nagy örömünkre el is fogadták a meghívást. Nagyon jó érzés volt látni, hogy a fiatalok és az idősebbek együtt szórakoznak” – mesélték a szervezők.

A SNITT Polgári Társulás két éve működik. A társulást igazából egy hétfős baráti társaság alkotja: Katona Réka, Horváth Attila, Vince Attila, Mátis Márk, Juhász László, Kiss Kristóf és Éliás Csaba.

Fő mecénásuk Mikolai Szabolcs, aki bár Prágában éli mindennapjait, nem feledkezett meg szülővárosáról. „Felkeresett minket, mondván látta a tevékenységeinket és szívesen támogatna bennünket. Nagyon hálásak vagyunk neki ezért, de ugyanúgy köszönet jár mindenkinek, aki segíti a munkánkat” – mondták.

A SNITT fő profilját a nyári kültéri filmvetítés alkotja. Ezen kívül az ő ötletüknek és munkájuknak gyümölcseként kapott helyet Nagymegyeren három könyvvár. De szerveztek már bolhapiacot és beszélgetőesttel egybekötött filmvetítést is.

A fiataloknak sokszor nincs könnyű dolga, megannyi intézkedéssel jár egy kültéri filmvetítés leszervezése, mégis szívvel lélekkel tesznek azért, hogy ezzel is gazdagíthassák a helyi közösségi életet. A vetítések végén tábortűz mellett gyűlnek össze, beszélgetnek, szórakoznak.

„Amióta csináljuk ezt az egészet, nagyon sok jó embert ismertünk meg, sok baráttal gazdagodtunk.”

(SzC)