Egy észak-koreai menekült úszva tért vissza hazájába

2020. július 27. - 15:58 | Külföld

Egy észak-koreai menekült három évvel a szökését követően feltehetően úszva tért vissza hazájába Dél-Koreából - közölte a dél-koreai hadsereg hétfőn.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség az előző nap közölte, hogy Észak-Korea hivatalosan is regisztrálta szombaton az első, koronavírus-fertőzés gyanúját felvető esetet. A tájékoztatás szerint egy olyan "szökevény" férfinél áll fenn a fertőzés lehetősége, aki nemrég tért vissza Keszong városba a szomszédos Dél-Koreából, ahová illegális úton távozott mintegy három évvel ezelőtt. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szükséghelyzetet rendelt el, valamint utasítást adott Keszong lezárására.

A dél-koreai hadsereg hétfőn közölte, hogy azonosították a férfit. A járványügyi hatóság szerint az észak-koreai állampolgárt nem vették nyilvántartásba sem fertőzöttként, sem pedig olyanként, aki kapcsolatba kerülhetett egy fertőzött személlyel, és esetleges tüneteit sem tudják megerősíteni.

A szöuli vezérkar szerint a férfi feltehetőleg július 19-én úszott át a határon található Kanghvado szigetéről Észak-Koreába. Ezt megelőzően egy szennyvíz csatornán kúszott át, hogy a határőrök ne vegyék észre. A táskáját azon a parton találták meg, ahonnan elindult.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy egy 24 éves férfiról van szó, aki 2017-ben szökött Dél-Koreába. Az észak-koreai menekült ellen nemi erőszak gyanúja miatt folyt vizsgálat és voltak arra utaló jelek, hogy el akarja hagyni Dél-Koreát.

Észak-Koreából számosan menekültek el az éhínség és az elnyomás elől, a szöuli védelmi minisztérium adatai szerint az utóbbi öt évben mindössze tizenegy észak-koreai menekült tért vissza hazájába.


(MTI)

Címkék: Észak-Korea