Egy év alatt majdnem a felével nőtt az üzemanyagár, de 2022-ben sem számíthatunk semmi jóra

2021. december 29. - 10:53 | Belföld

Az olajkitermelés nem győzi fedezni a világszerte megnövekedett igényt, ez pedig azt eredményezte, hogy egyik negatív rekord váltotta a másikat az üzemanyagárakat illetően. Az előrejelzések szerint jövőre sem várható jelentős árcsökkenés.

Egy év alatt majdnem a felével nőtt az üzemanyagár, de 2022-ben sem számíthatunk semmi jóra
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az elmúlt tizenkét hónapban a benzin literje 34 centtel, a naftáé pedig 41 centtel nőtt, amit nemcsak a gépjármű-tulajdonosok, hanem a közlekedési vállalatok üzemeltetői is megéreztek. Mindez az egyre növekvő kereslet számlájára írható.

Stanislav Pánis, a J&T Bank elemzője szerint hatalmas befektetési hiányosságok vannak az olajszektorban, ezt pedig a Nyugat nem túl bölcs energiapolitikája okozza, amely túlságosan orientált és túl gyorsan irányult a zöld erőforrásokra. Ez arra késztette a termelői cégeket, hogy felhagyjanak a lelőhelyek felújításába való befektetéssel.

A benzin és a nafta ára vélhetően már elérte a plafont, de jelentős árcsökkenés 2022-ben sem várható. Pánis szerint, ha lesz is ilyen, csak átmeneti lesz, az árak pedig ezután újfent visszatérnek a magasabb értékekre mind az olajkitermelésben, mind a benzinkutakon.


(tvnoviny.sk)

Címkék: benzin, üzemanyagár, olaj