Egy év múlva kezdődhet az ipolyhídvégi híd építése

2019. november 26. - 16:05 | Régió

A regionális támogatások keretében a szlovák kormány korábban 63 816 euró hozzájárulást hagyott jóvá Ipolyhídvég (Ipeľské Predmostie) számára a nagykürtösi kihelyezett kormányülésen. Az összeget az Ipoly-híd építésével összefüggésben lehet felhasználni, amely összeköti Ipolyhídvéget a magyarországi Drégelypalánkkal.

Az építkezés teljes költsége meghaladja a 6,2 millió eurót, javarészt a határon átnyúló együttműködési projektek keretében finanszírozza az Európai Unió. Lestyánszky Viktor, Ipolyhídvég polgármestere a TASR-nek elmondta, a szlovákiai oldalon most a majdani hídhoz vezető út építési engedélyének kiadására várnak.

„A híd építési engedélyének kiadását a magyarországi kivitelező intézi”, tette hozzá a polgármester. Erre valószínűleg jövő tavasszal kerül sor, utána lehet kihirdetni a nemzetközi versenypályázatot ipolya híd megépítésére.

„Azt feltételezzük, hogy egy év múlva kezdődhet a hídépítés, és két éven belül befejeződik”, mondta Lestyánszky. A költségek 95 százalékát az Európai Unió állja, 5 százalékát Besztercebánya megye. A végösszeg 6,2 millió euró, ebből maga a hídépítés költsége 2,2 millió euró.

Ipolyhídvéget már 500 éve is híd kötötte össze az Ipoly túlsó partjával, a második világháború végén a visszavonuló németek robbantották fel.

„A faluból és a környékről körülbelül 500-an dolgoznak Magyarországon. Ők naponta kénytelenek 12 kilométert kerülni Ipolyságra, és onnan folytatni útjukat a munkahelyükre. Ha meglesz a híd, egy csomó időt és pénzt fognak megtakarítani” - jelentette ki a polgármester.

Ipolyhidvégnek ma körülbelül 630 lakosa van, a múlt század 60-as éveiben még 1200-an éltek itt. Lestyánszky Viktor elmondta, a gazdaságilag aktív korban levő falubeliek nagy része Magyarországra jár dolgozni, sok falubeli nő pedig Ausztriába ápolónak, emellett több helyi férfi kamionsofőrként dolgozik külföldön.


(TASR)

Címkék: Ipolyhídvég, Ipoly, híd