Egy éve még három párt is támogatta az albári polgármestert, Kočner miatt ma már hallani sem akarnak róla

2019. október 21. - 19:36 | Belföld

Bereczk Oszkár albári polgármester neve alig két hete jött elő egy megszellőztetett felvétel kapcsán. Ez volt az az azóta a parlament elő került hangfelvétel, amelyen az exfőügyész Marian Kočnerral beszélget érdekes stílusban, és ami szerint Dobroslav Trnka az albári polgármesterrel összejátszva Kočner háta mögött megzsarolták volna Szlovákia második leggazdagabb emberét az úgynevezett Gorilla-anyaggal. Bereczk mögé tavaly még három párt - az MKP, a Smer és a Híd - is felsorakozott, és pár szavazat előnnyel megnyerte az önkormányzati választásokat. Most, hogy ismertté vált a Trnka-Kočner felvétel, egy kivétellel, nem akarnak róla beszélni az egykori támogató pártok járási vezetői.

Egy éve még három párt is támogatta az albári polgármestert, Kočner miatt ma már hallani sem akarnak róla
Fotó: Paraméter

2014-ben járunk, azaz 3 évvel az egyik legsikeresebb szlovákiai vállalatbirodalom, a Penta egyik főnökére nézve kompromittáló Gorilla-ügy kirobbanása után. Egy szép napon az állandóan zavarosban halászó üzletember, Marian Kočner az egyik régi emberét, a 2011-ig főügyészként tevékenykedő Dobroslav Trnkát olyan körülmények között teremtette le, hogy közben bevetette az egyik kedvenc munkamódszerét: titokban teljes terjedelmében felvette a beszélgetésüket az akkor már “csak” egyszerű ügyészként dolgozó Trnkával.

A most napvilágot látott 2014-es felvétel szerint Kočner korábban már eladta a 2011-ben megszellőztetett gorillás hangfelvételt a pentás Jaroslav Haščáknak, egy másolat azonban – hogy-hogy nem - Trnkánál maradt. Amikor az ügyész erre rábukkant, kapva kapott az alkalmon és két társával - Bereczk Oszkár, albári polgármesterrel és egy jogásszal, Kósa Lóránttal – azt eszelték ki, saját szakállukra még egyszer értékesítik az előkerült másolatot Kočner oligarcha haverjának, Haščáknak.

Amikor a DenníkN megszellőztette a felvételt, portálunk megszólította a polgármestert, aki minden komolyabb állítást elutasított. Viccnek titulálta az egész híresztelést, és Kočnerről azt mondta, nem volt vele bizalmi viszonyban.

A Paraméter most megszólította azt a három pártot - a Híd, az MKP és a Smer - amelyik tavaly beállt Bereczk mögé, hogyan vélekednek a polgármesterrel kapcsolatos információkról. Próbáltuk elérni - küldtünk SMS-t és fel is hívtuk - a három érintett tömörülés dunaszerdahelyi járási elnökét, mondják el a véleményüket. Eddig csupán a Híd regionális elnökénél, Érsek Árpádnál jártunk sikerrel.

A kormánypárt közlekedésügyi minisztere portálunknak jelezte: "Bereczk Oszkár a helyhatósági választásokon több párt támogatásával, többek között a Híd támogatásával indult, de sosem volt a Híd tagja, így a dunaszerdahelyi járási szervezeté sem. De ez most mellékes. Sokkal fontosabb az, hogy a nyilvánosságra hozott felvételen elhangzottakat a bűnőldöző szervek minél előbb kivizsgálják, s ha az albári polgármestert bűnősnek találják, bíróság elé állítsák.”

Amennyiben az MKP-s Fenes Iván, valamint a smeres Richard Kmeť is reagál a megkeresésünkre, közölni fogjuk az ő válaszukat is.

(sp)