Egy évünk lesz választani a nyári és a téli időszámítás közül

Támogatásáról biztosította az évenkénti kétszeri óraátállítás gyakorlatának 2021-es megszüntetését kedden az Európai Parlament (EP).

Egy évünk lesz választani a nyári és a téli időszámítás közül
Fotó: MTI - illusztráció

A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban megszavazott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámításmegtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében.

A tagállamoknak kicsit több mint egy évük lesz meghozni a döntést, hogy a téli vagy a nyári időszámítás mellett maradnak. A 2021 áprilisi határidőt azonban számos tárgyalás fogja megelőzni annak érdekében, hogy az egyes országok a lehető legjobb opciót válasszák. 

Nagy József (Híd) EP-képvielő egy évvel ezelőtt az óraátállítás eltörlése ellen tette le a voksát, mert szerinte annak eltörlése után Szlovákiában feltehetőleg nem a közkedvelt nyári időszámítás maradna meg.

"Ha megnézzük a geográfiai tényezőket, a nyugati tagállamok biztosan a téli időszámítás mellett fognak dönteni, és az egységes piac zavaratlan működésének megőrzése érdekében nem marad más választásunk, mint nekünk is ehhez alkalmazkodni. Persze jogunkban áll másképp dönteni és az ukrajnai időzónát választani, még ha ebben az esetben télen csak fél 9-kor kezdene kivilágosodni, amit nagyon jól ismerek Brüsszelből, ezért tudom, hogy milyen lehangoló”

- nyilatkozta az EP-képviselő.

Nagy szerint az állandó téli időszámítás egyáltalán nem előnyös Szlovákiának, hiszen így egy évben 170 helyett már csak 100 napon lesz este hét óra után világos és este nyolc óra után már soha nem sütne a nap. Ezt most egy évben még 100 alkalommal élvezhetjük.

„Így kevesebb időt tudunk majd a szabadban tölteni, hiszen a munkaidő, az iskola ezután sem fog hamarabb végződni. Az pedig, hogy reggel majd 4-kor fog kelni a nap, szerintem nem sokunknak hiányzik. Sokakat ismerek, akiknek nehézséget okoz az átállás, de a lakosság többsége a felmérések szerint semmiképpen sem szeretne lemondani a nyári délutánonként egy-egy óra napfényről pár nap kellemetlenség miatt”

– tette hozzá Nagy József.

(MTI/para)