Egy exrendőr élettársát és kisfiát lőtték agyon - négy éve nem tárgyaltak a dunahidasi kettős gyilkosság ügyében

2020. február 10. - 08:12 | Belföld

Hozzávetőlegesen négy éve nem tárgyaltak a 2004-ben történt dunahidasi brutális kettős gyilkosság ügyében, mely során egy 10 éves gyermeket és édesanyját lőtték agyon, miközben előbbi apja, utóbbi élettársa volt a célpont.

Egy exrendőr élettársát és kisfiát lőtték agyon - négy éve nem tárgyaltak a dunahidasi kettős gyilkosság ügyében
Branislav Adamčo, az ügy fővádlottja (Archív felvétel)

Az ügy új kirendelt bírója Roland Kemény a Pozsonyi I. Járásbíróságról, aki tavaly két tárgyalási időpontot is kitűzött, de azt mindkét alkalommal el kellett napolnia, mivel a károsult exrendőr, Juraj Gál beidézésének kézbesítéséről nem volt igazolás. Ő az a személy, akit meg akart gyilkoltatni a vád szerint a zempléni alvilág egykori feje, Branislav Adamčo és társai.

Pavol Adamčiak, a pozsonyi bíróságok szóvivője közölte, hogy jelenleg nem tudni, hol tartózkodik Gál, a rendőrség és az Interpol is keresi, tárgyalási időpontot márpedig csak azt követően írhatnak ki, hogy ő előkerül.

A legutóbbi tárgyalás alkalmával, tavaly októberben az ügyész azt kérte, hogy az egyik vádlottat, a Belizébe szökött Karol Mellót kezelje a bíróság szökésben lévő vádlottként, amit azzal magyarázott, hogy Mello a szökésével megpróbálja elkerülni az eljárás lefolytatását.

Mello ügyvédje, Peter Schmidl azonban közölte, hogy a bíróság rendelkezésére áll a maffiózó jelenlegi belizei lakcíme, és ő kapcsolatban is áll a bírósággal, valamint a büntetőjogi szervekkel. Az ügyvéd leszögezte, törvénytelenül adtak ki védence ellen elfogatóparancsot, és ő csak a hatósági szervek törvénytelen fellépésével szemben védekezik azzal, hogy Belizében tartózkodik.

Mellón és a más ügyekben már életfogytiglanra ítélt Adamčón kívül az ügy további vádlottjai Jozef B. és Nikola P. Legutóbb 2016-ban tárgyaltak, ám az akkori bíró, Ján Jamrich azután nyugdíjba vonult. Az újonnan kijelölt bírónak, Keménynek ezután szüksége volt az ügyirat áttanulmányozására, majd azért húzódott a tárgyalás, mert két vádlott, Adamčo és Jozef B. beadványt intézett az Alkotmánybírósághoz.

2013-ban külön tárgyalás alá vonták az állítólagos megrendelő, Radoslav Minár és Róbert Balogh ügyét, ám őket végül mind a pozsonyi járási, mind a kerületi bíróság felmentette.

(TASR)