Egy fiatal grúz rendezőnő filmje tarolt a San Sebastián-i filmfesztiválon

2020. szeptember 27. - 12:17 | Kultúra

Egy pályakezdő grúz rendezőnő, a 34 éves Dea Kulumbegasvili Daszackiszi (Kezdet) című filmdrámája nyerte el a San Sebastián-i filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Aranykagylót.

Egy fiatal grúz rendezőnő filmje tarolt a San Sebastián-i filmfesztiválon
Dea Kulumbegasvili (Fotó: Naiz.eus)

A vallási fanatizmusról, egy nő elnyomásáról szóló francia-grúz koprodukciót ismerték el a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó Ezüstkagylóval, a film főszereplője, Ia Szuhitasvili pedig megkapta a legjobb színésznő díját.

"Dea Kulumbegasviliről még biztosan sokat fogunk hallani. Ő a feltörekvő generáció egyik legígéretesebb alkotója" - mondta José Luis Rebordinos fesztiváligazgató az APA osztrák hírügynökségnek még a szombat esti díjkiosztó előtt.

A megrázó alkotás a hivatalos versenyprogram favoritjaival szemben diadalmaskodott, köztük a dán Thomas Vinterberg Drunk (az angol nyelvű forgalmazásban: Another Round) című komédiájával, amelynek négy férfi szereplője - Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang és Lars Ranthe - ugyanakkor elnyerte a legjobb színésznek járó Ezüstkagylót.

A zsűri különdíjával jutalmazták a Johnny Depp produkciójában készült, Julian Temple forgatta, Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan című dokumentumfilmet, amely Shane MacGowannak, a The Pogues nevű kultikus brit zenekar frontemberének sikerek és túlkapások jellemezte éveiről szól. A legjobb latin nyelvű film díját a mexikói Fernanda Valadeznek ítélték oda Sin senas particulares (Különleges ismertetőjegyek nélkül) című filmjéért, amely az amerikai határ átlépése közben nyomtalanul eltűnő migránsokról szól.

A legjobb filmnek járó Aranykagylóért 13 alkotás versengett, köztük hét olyan, amelyet a koronavírus-járvány miatt idén elmaradt Cannes-i seregszemlétől, a világ legrangosabb filmfesztiváljától vehetett át San Sebastián. A fesztiváligazgató szerint az átvett filmek nélkül nem tarthatták volna a versenyprogram rendkívül magas színvonalát ebben az időszakban, amikor kevés produkció készül.

Egy brit-magyar kisjátékfilm, a Peter Strickland rendezésében készült hatperces Cold Meridian az A-kategóriás filmfesztivál Zabaltegi-Tabakalera elnevezésű versenyszekciójában indult.

Az észak-spanyolországi San Sebastiánban 1953 óta megrendezett seregszemle Spanyolország, egyben a spanyol ajkú világ legjelentősebb filmfesztiválja. A zsűri elnöke idén az olasz Luca Guadagnino volt.

(MTI)