Egy gyanúsítottat szabadon engedtek Kim Dzsong Un féltestvérének meggyilkolása ügyében

A malajziai ügyészség visszavonta hétfőn a gyilkosság vádját Kim Dzsong Nam megölése ügyében az egyik gyanúsított esetében - jelentették a hírügynökségek.

Egy gyanúsítottat szabadon engedtek Kim Dzsong Un féltestvérének meggyilkolása ügyében

A megölt Kim Dzsong Nam az észak-koreai vezető Kim Dzsong Un féltestvére, aki évek óta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet. 

Az indonéziai Siti Aisyahot és a vietnami Doan Thi Huongot vádolták meg azzal, hogy 2017. február 13-án VX ideggázt kentek a 45 éves férfi arcába Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén. 

Az illetékes bíró az ügyészség kérésére most szabadlábra helyezte Siti Aisyahot, de hangsúlyozta, hogy a döntés nem jelent felmentést a vád alól. Egyéb magyarázat egyelőre nem ismeretes. 

Egyes feltételezések szerint a gyilkosság mögött a phenjani vezetés állhatott. Az ügy miatt mélypontra kerültek Malajzia és Észak-Korea diplomáciai kapcsolatai. A malajziai hatóságok az ügyben csak a két nő ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők szerint ők csak eszközül szolgáltak a gyilkossághoz, amelyet észak-koreai ügynökök szerveztek meg.

(MTI)