Egy helyen kerti gumicső alkotta a gázbevezetést a dunaszerdahelyi panelházban

Két és fél hete annak, hogy gázrobbanás sújtott egy 12 emeletes eperjesi panelházat, azóta pedig több helyen is azonnal riasztották a tűzoltókat a lakosok, akik gázszivárgást éreztek otthonaikban. Így volt ez vasárnap reggel, a dunaszerdahelyi Újfalu lakótelep egyik panelházában is.

Egy helyen kerti gumicső alkotta a gázbevezetést a dunaszerdahelyi panelházban
Tűzoltósági felvételek - További fotókért kattints!

Reggel nyolc óra környékén többen még aludtak, amikor az ott élők gázt éreztek a lépcsőházban. A gáz szagát főként az 5. és 8. emelet között lehetett intenzíven érezni - írtuk korábban.

Heller Péter, a tűzoltók bevetési parancsnoka a Joj TV-nek beszélt arról, hogy két lépcsőházat kiürítettek, miután gázszivárgást észleltek a panelházban. Körülbelül 55 személynek kellett elhagynia a lakását egy időre. Voltak, akik az ágyból keltek ki.

A tűzoltók ezután kiszellőztették a helyiségeket, majd átadták a helyszínt a gázművek szakemberének. Tászli Attila revíziós technikus arról számolt be, hogy a gázt elzárták a házban. Szavai szerint amelyik lakásba beléphettek, ott leellenőrizték a levegő összetételét, de gázt már nem mértek a szellőztetés után.

Míg le nem ellenőrzik, mi okozta a szivárgást, addig nem nyitják meg újra a gázt. Hétfő reggeltől az egész panelházban nyomásméréseket tartanak, hogy ez kiderüljön..

A technikus szerint egy tűzhelynél tönkrement csatlakozás okozhatta a szivárgást, de ez még nem szakvélemény. Maga az ellenőrzés azonban nem egyszerű, mivel a pincében és máshol is nehéz hozzáférni a vezetékekhez. Tászli Attila szerint emellett vannak helyek, ahol házilag előállított vezetékek vagy csatlakozások miatt megnő a meghibásodás kockázata. A Joj TV beszámolója szerint egy helyen például egy egyszerű kerti gumicsőből előállított gázbevezetést találtak a tűzhelynél. Egy másik helyen a vezetékek körül össze-vissza lógtak a villanykábelek.

Érdeklődtünk a gázszolgáltatónál, várjuk ellenőrzésük eredményeit.

(Noviny.sk/parameter)