Egy hét múlva már tudni fogjuk, kik lesznek a polgármesterek és a képviselők

Az ország 2926 településének 6021 választókörzetében tartanak jövő héten szombaton helyhatósági választásokat.

Egy hét múlva már tudni fogjuk, kik lesznek a polgármesterek és a képviselők
Fotó: TASR - illusztráció

Pozsony és Kassa városrészeit is beleértve az ország 2926 településén választ jövő héten szombaton polgármestereket és képviselőket a szavazásra jogosult több mint négymillió lakos.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint több mint 55 ezer első választó vehet részt a választáson.

A szavazóhelyiségek szombaton (11.10.) reggel 7 órakor nyitnak, és egészen este 10 óráig szavazhatunk.

A választások előtt 48 órával kampánycsend lép érvénybe.

Még a választások előtt érdemes ellenőrizni a személyi igazolványunk érvényességi idejét. Azok a nagykorú külföldiek is szavazhatnak, akik állandó lakhellyel rendelkeznek Szlovákiában.

Az önkormányzati képviselő-választás során oda kell figyelni a szavazólapon található számokra. Ezek azt mutatják, hogy az adott választókerületben mennyi képviselőt választanak, illetve hogy a választópolgár maximum mennyi jelöltet karikázhat be.

A polgármesterjelöltek esetében a választó csak egyetlen jelöltet választhat ki. A döntését a támogatott jelölt sorszámának a bekarikázásával jelzi.

A szavazás során a választó egy paraván mögött karikázza be a választott jelölteket, a választólapot egy borítékba teszi, ezt pedig bedobja a választási urnába. Azok a választók, akik komoly – például egészségi – oknál fogva nem tudnak eljönni a választóhelyiségbe, hordozható választási urnát is kérvényezhetnek.


(TASR/para)