Egy héten belül jöhet a változás a Covid-automatában és a tesztelési stratégiában

2021. április 27. - 14:19 | Belföld

Za ľudí azt várja, hogy egy héten belül frissítik a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendeletét és módosítják a Covid-automatát is.

Egy héten belül jöhet a változás a Covid-automatában és a tesztelési stratégiában
Fotó: Cséfalvay Á. András

A párt elnöke, Veronika Remišová szerint az intézkedések nem reflektálnak az aktuális járványhelyzetre, és azt akarja, hogy vegyék figyelembe a vírusfertőzés kockázatát is. A csoportos szabadtéri sporttevékenységek korlátozásával érvelt, amelyre jelenleg aránytalanul szigorú szabályok vonatkoznak.

Remišová szerint a frissített Covid-automata alapján új szabályokat kellene bevezetni a tesztelésre vonatkozóan, hogy ne kelljen tízezreket kidobni az ablakon egyetlen pozitív személy kiszűréséhez. Hozzátette, a tömeges tesztelésnek nincs értelme.

A régiófejlesztésért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes megjegyezte, a változtatások túl hosszú ideig tartanak. Tisztában van vele, hogy a folyamatos enyhítések rizikót jelentenek, szerinte azonban a lokális intézkedésekre kellene helyezni a hangsúlyt gócpontok kialakulása esetén. „Elég tesztünk van raktáron ahhoz, hogy ott használjuk fel intenzíven, ahol arra szükség van.”


(TASR)