Egy hétig se tartott ki az orosz-amerikai tűzszünet Szíriában

2016. szeptember 19. - 21:25 | Külföld

A szíriai hadsereg hétfőn felmondta a hét napja kezdődött tűzszünetet, amelyben az Egyesült Államok és Oroszország állapodott meg. A nyilatkozat nem utalt arra, hogy megújítják-e majd egyáltalán a fegyvernyugvást.

Egy hétig se tartott ki az orosz-amerikai tűzszünet Szíriában
Fotó: AP/TASR

A hadsereg szerint a "terrorista csoportok" (Damaszkusz a mérsékelt felkelőket is terroristáknak nevezi) nem teljesítették a tűzszüneti megállapodás egyetlen előírását sem, az időt fegyverzetük kiegészítésére, lőszerkészletük feltöltésére használták ki, és több mint 300 alkalommal meg is sértették a fegyvernyugvást.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, a szíriai konfliktust nyomon követő civil szervezet és az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint két órával a hadsereg bejelentése után már légicsapások érték Aleppó felkelők uralta területeit. A helyi lakosság elmondása szerint orosz vagy szíriai harci repülők bombáztak, a légi támadásokban sokan meghaltak és megsebesültek. Az OSDH később azt jelentette, hogy a szíriai kormányerők 35 légicsapást hajtottak végre a fegyvernyugvás felmondása óta.

Az OSDH és internetes hírforrások is arról számoltak be, hogy segélyszállító teherautókat is légitámadás ért Aleppótól nyugatra fekvő Urm al-Kubra település mellett. A megfigyelőközpont szerint a segélykonvoly egy nemzetközi szervezethez tartozik. Az ENSZ és a Vöröskereszt közölték, hogy vizsgálják az erről szóló jelentéseket.

Az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán részt vevő John Kerry amerikai külügyminiszter nem sokkal a damaszkuszi bejelentés előtt még azt mondta, hogy a tűzszünet, noha "törékeny", még tart, és részletes beszámolót vár a helyzetről Genfből, ahol az oroszokkal tárgyal egy amerikai küldöttség.

A damaszkuszi bejelentés után azonban már úgy fogalmazott, hogy a tűzszünet nem tartott ki hét napig, a segélyeket sem tudták megfelelően célba juttatni, tehát a tűzszüneti megállapodás eredménytelen volt.

Az amerikai-orosz egyezség következő lépcsőjének, az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni közös fellépés kidolgozásának a szíriai fegyvernyugvás, valamint a segélyszállítmányok eljuttatása volt az előfeltétele.

Kerry elítélte a szíriai hadsereg bejelentését, és utalt arra, hogy Oroszországot is terheli felelősség a tűzszünet meghiúsulásában. "Jó lenne, ha először nem a sajtónak nyilatkoznának, hanem azokkal beszélnének, akik ezen (a tűzszüneten) dolgoznak" - mondta. Kijelentette: "Itt az ideje, hogy véget vessünk a színjátéknak, és ténylegesen a szükséges humanitárius segélyek eljuttatásán dolgozzunk".

A Vöröskereszt hétfőn jelentette be, hogy a Homsz tartománybeli Tell-Biszáh városba július óta először érkezett segélykonvoj. A teherautók élelmiszert, vizet és tisztálkodási eszközöket vittek mintegy 84 ezer ember számára.

Az amerikai külügyminisztérium mindeközben közölte, hogy az Egyesült Államok a tűzszünet meghosszabbításán dolgozik, és arra számít, hogy Moszkva tisztázza álláspontját a damaszkuszi bejelentést követően.

(MTI/para)

Címkék: szíriai válság