Egy héttel a parlamenti választás előtt újra felbukkant a kisebb pártok visszaléptetésének ötlete, nem aratott túl nagy sikert

2023. szeptember 22. - 15:05 | Belföld

Nem nagyon lelkesednek a kisebb pártok Richard Sulík ötletéért. Az SaS elnöke csütörtökön négy pártot, a Demokratákat, a Kékek-Hídat, a Magyar Fórum vezette választási blokkot és a Szövetséget szólította meg, amelyek az utóbbi hónapokban készül a közvélemény-kutatások alapján nem lépnék át az 5 százalékos parlamenti küszöböt. A megszólított pártok inkább az SaS felelősségét vitatják.

Egy héttel a parlamenti választás előtt újra felbukkant a kisebb pártok visszaléptetésének ötlete, nem aratott túl nagy sikert
Fotó: Paraméter

Négy pártot név szerint is említve visszalépést javasol az alacsony támogatottságú demokrata pártoknak Richard Sulík, az SaS elnöke. Azt kéri a demokraták, a Szövetség, a Kékek-Híd és a Magyar Fórum vezetőitől, hogy lépjenek vissza.

Azt is ígéri nekik, hogy ebben az esetben kész tárgyalni velük is, ha az SaS kormányközelbe kerül, akkor egyeztet velük is a „tartalmi és személyi képviseletükről a kormányban”.

Sulík ezzel feltehetően azt akarja mondani, hogy a programjuk egy része bekerülhet a kormányprogramba, és javasolhatnak néhány embert valamilyen kormányzati pozícióra.

Dzurinda: Nem hiszek a visszalépésben

A pártok vezetőit nem nagyon hatotta meg Sulík ajánlata. „Szlovákia számára nem út a visszalépés, a valódi út a mobilizáció” – válaszolt Sulík ajánlatára Mikuláš Dzurinda, a Kékek-Híd listavezetője. „Nem hiszek a visszalépésekben, ez a téma kínos, nem vehető komolyan” – üzente a Kékek elnöke Sulíknak. Szerinte azárt is furcsán hangzik ez a kérés Sulík szájából, mert nemrég még a választás megnyeréséről beszélt.

„Sulík most azt szeretné, hogy a kisebb pártok mentsék meg őt, segítsék be a parlamentbe” – „fordította le” Sulík kérését Dzurinda.

Dzurinda szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a Hlas a választás után a Smert választja, ha erre nyílik lehetősége, nem pedig a demokratikus pártokat. Úgy véli, hogy a Smer, a Hlas, a Republika, az SNS és a Szövetség egy politikai blokkot alkot, a Smer vezetésével. „Ha ők alakítanának kormányt, az a Smer embereinek a visszatérését jelentené” – mondta a Kékek elnöke.

Demokraták: az SaS is mondja ki, hogy nem működik együtt a Hlassal

Az SaS javaslatát visszautasították a Demokraták is, akik szintén a választók mobilizálását hangsúlyozzák, és arra kérik a demokratikus pártok vezetőit, hogy egyértelműen zárják ki a választás utáni együttműködést a Hlasszal. „A felmérések szerint mintegy egymillió ember még nem döntött.

Arra szólítjuk fel a PS, a KDH és az SaS vezetőit, hogy egyértelműen zárják ki a lehetséges koalíciós együttműködésből a Hlast, és ne hallgassák el a támogatóik elől, hogy van esély egy Hlas nélküli demokratikus kormány megalakítására” – üzente a párt. Szerintük közösen kellene mobilizálni ezzel a jelszóval a demokratikus választókat.

Korábban a Szövetség is visszalépést javasolt

A visszalépést már korábban kizárta a Szövetség és a Magyar Fórum vezette választási blokk is. Augusztusban már a Szövetség is az SaS ötletéhez hasonló javaslattal fordult a két kisebb magyar párt vezetői felé. „Mindkét pártnak meg kellene fontolni, hogy visszalép a választástól” – jelentette ki Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

Simon Zsolt szerint azonban nem lenne értelme, hogy visszalépjenek a választástól.

„A Magyar Fórum választói nem olyan értékeket vallanak, mint a Szövetség. Számomra egy picit megmosolyogtató, hogy a Szövetség elnöke ilyen módon akar támogatást szerezni pártjának, így akarja megszerezni a Magyar Fórum választóit” – mondta akkor a Paraméternek Simon.

A visszalépést visszautasította Sólymos László, a Híd elnöke is.

SaS: Kaník is visszalépett 2002-ben

Az SaS viszont a 2002-es választásra hivatkozik, amikor a Ľudovít Kaník vezette Demokrata Párt (DS) pár nappal a választás előtt visszalépett a Mikuláš Dzurinda vezette SDKÚ javára.

„Ez a döntés a választási térkép átrendezését jelentette, és fontos lépés volt a Vladimír Mečiar legyőzéséhez vezető úton” – jelentette ki Richard Sulík.

Kaník a 2002-es választást követően a szociális ügyi miniszter posztját kapta meg a második Dzurinda-kormányban.

- lpj -


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: