Egy hónap eltelt, 200 személyt kihallgattak, de még mindig nincs meg a gyilkos

A nyomozás folyamatát felügyelő ügyész néhány, a szavai szerint ellentmondásos és pontatlan információt szeretett volna tisztázni, emiatt tartott hétfőn délután sajtótájékoztatót az ügyben.

Egy hónap eltelt, 200 személyt kihallgattak, de még mindig nincs meg a gyilkos
Fotó: Paraméter

Egy előre megírt szöveget olvasott fel, kérdésekre azt követően érdemben nem válaszolt. Közölte, a gyilkosságra minden kétséget kizáróan február 21-én, szerdán este került sor, kb. 5 percig tarthatott.

A rendőrség a helyszínen és annak közelében dokumentálta a feltételezett elkövető mozgását is. Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát egy rövid csövű 9 milliméteres kaliberű fegyverrel gyilkolták meg.

A nőt elölről lőtték fejbe, a férfit ugyancsak elölről kétszer szívbe. A helyszínen találtak két töltényhüvelyt, valamint néhány éles töltényt is. "Nem találtak dulakodásra utaló nyomot, és a legnagyobb valószínűséggel nem tulajdonítottak el semmit a házból. Ezek a körülmények arra utalnak, hogy megrendelésre történt a gyilkosság" - szögezte le.

Kifejtette, több verziót vizsgál azonos súllyal a rendőrség. A felkínált jutalom fejében több tucatnyian jelentkeztek, és mint mondta, nem mindegyik információ tűnt komolyan vehetőnek, de mindegyik valóságtartalmát megvizsgálják.

Eddig összesen mintegy 200 személyt hallgattak ki. Az ügyben felállított nyomozócsoportban 10 nyomozó vesz részt, rajtuk kívül mintegy 50 operatív munkatárs, 6 elemző, valamint néhányan, akik a külföldi szervekkel tartják a kapcsolatot. Az ügyész megismételte, ami már korábban számos alkalommal például Robert Fico szájából is elhangzott, hogy ez az utóbbi évek egyik legnagyobb nyomozócsoportja.

Emlékeztetett a törvényszéki orvosszakértő hiányával kapcsolatban arra, hogy semmilyen előírás nem kötelezheti őket arra, hogy a nap 24 órájában, a hét minden napján rendelkezésre álljanak. Hozzátette, az áldozatok boncolását a törvényszéki orvosszakértői intézet munkatársai végezték el, és végeredményben ez a döntő az eljárás szempontjából.

Arra is figyelmeztetett, hogy az ilyen esetekben feltétlenül szükséges visszatartani bizonyos információkat, mivel a nyomozás minden részletének feltárása az elkövetőt segítheti.

A sajtótájékoztató megtekinthető itt:

Kapcsolódó cikk:

"Ha egy újságírót eltávolítasz, öten állnak a helyébe!"

Ki és miért gyilkolhatta meg Ján Kuciakot és menyasszonyát? Az exnyomozó vázolta a lehetséges forgatókönyvet

(Denník N)