Egy hónap múlva felmondhatja a szerződést az állami biztosítóval a kórházszövetség, korlátozhatják az ellátást az ügyfeleinek

2022. április 29. - 15:16 | Belföld

Mindhárom egészségbiztosítóval tárgyalt a héten a Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS), de csak kettővel tudtak megegyezni, velük is csak feltételesen. Az állami Általános Egészségbiztosítónak (VšZP) egy hónapot adtak, hogy jobb ajánlattal érkezzen, különben felmondják a szerződéseket.

Egy hónap múlva felmondhatja a szerződést az állami biztosítóval a kórházszövetség, korlátozhatják az ellátást az ügyfeleinek
Fotó: Cséfalvay Á. András

Egy hét alatt a két magán egészségbiztosítónak – a Dôverának és az Unionnak – sikerült megegyeznie a Szlovákiai Kórházak Szövetségével (ANS) az idei szerződésekről, az Általános Egészségbiztosító ajánlatát azonban nem fogdta el az ANS. Április közepén még mindhárom biztosítót azzal fenyegette meg az ANS, hogy májustól felmondja a velük a szerződéseket. „A pénzügyminisztérium által utólagosan bejelentett források sem elégségesek” – jelentette ki akkor az ANS. Igor Matovič egy 365 milliós csomagot jelentett be április elején, de ebből valójában csak 100 millió euró jelent pluszt, mivel 120 milliót a VšZP tőkéjének emelésére költene az állam, 145 millió pedig a magasabb járulékbefizetés eredménye, ami mindenképpen a biztosítóknál landolna.

„Nem marad más, mint a meglévő szerződések felmondása, ami azt jelentené, hogy a 80 kórházat tömörítő ANS tagjai csak a halaszthatatlan kezeléseket biztosítanák a betegeknek” – jelentette ki akkor az ANS.

Ezzel leállt volna például a műízületek beültetése, vagy az egyéb tervezhető, és a biztosítók által térített beavatkozások elvégzése.

A Dôverával és az Unionnal megegyeztek

Az ANS a héten újra tárgyalt mindhárom egészségbiztosítóval, és kettővel – a Dôverával és az Unionnal – feltételesen megegyeztek.

„Az ANS feltételesen elfogadja a Dôvera és az Union egészségbiztosítók ajánlatát, ami részben kompenzálja az emelkedő bérek és a növekvő működési költségek miatt keletkező kiadásokat 2022-ben” – tájékoztatott Marián Petko, az ANS elnöke.

Ha azonban a kormány a 100 milliónál mégis többet adna, akkor újrakezdik a tárgyalásokat. A VšZP javaslatát azonban elutasította az ANS.

„A javaslatuk a kórházak számára nem jelent semmilyen bevételnövekedést 2021-hez képest, és nem fedezi az ANS tagjainak a növekvő költségeit sem” – tájékoztatta a Paramétert Petko.

A dunaszerdahelyi és a galántai kórházban is korlátozhatják az ellátást a VšZP ügyfelei számára

Az ANS még egy hónapot szán a tárgyalásokra a VšZP-vel, ha nem sikerül megegyezniük, akkor sor kerülhet a szerződések felmondására. „Ha májusban nem sikerül megegyeznünk a szerződések feltételeinek módosításában, az ANS kénytelen lesz azt javasolni a tagjainak, hogy bontsák fel a szerződéseket a VšZP-vel” – tájékoztatott Petko.

Az ANS álláspontja vonatkozik a dunaszerdahelyi és a galántai kórházakra is, a Svet zdravia – amelynek hálózatába ez a két kórház is tartozik – ugyanis szintén tagja a szervezetnek.

„Az álláspontunk teljesen összhangban van az ANS álláspontjával” – tájékoztatta a Paramétert Tomáš Kráľ, a Svet zdravia szóvivője.

A VšZP tovább tárgyalna

Az állami egészségbiztosító szerint nem fenyegeti a biztosítottjait az egészségügyi ellátás korlátozása, de elismerik, hogy nem sikerült megegyezniük.

„Az ANS tagjaival kötött szerződéseink továbbra is érvényesek, így biztosítottjainknak garantálhatjuk, hogy a folytatódó tárgyalások miatt a következő hónapokban sem kell az egészségügyi ellátás korlátozásától tartaniuk ezekben a kórházakban” – válaszolta a Paraméter kérdésére Eva Peterová, a VšZP szóvivője.

– A tárgyalások folytatódnak, bízunk benne, hogy sikeresen zárulnak.”

A Dôvera nagyobb állami támogatást kér

A Dôvera örül, hogyha ideiglenesen is, de sikerült megegyezniük. „Tudatosítjuk, hogy a szolgáltatók követeléseit nem sikerült kielégíteni, ezért sürgetjük az egészségügy finanszírozásának mielőbbi kiegészítését” – tájékoztatta a Paramétert Matej Štepiansky, a biztosító szóvivője. Állítja, hogy készek növelni a kórházi kezelésekért fizetett összeget, amint az állam hajlandó lesz növelni az egészségügy kiadásait.

„Ha megfelelő mértékű lesz az állami finanszírozás kiegészítése, akkor azonnal folytathatjuk a tárgyalásokat a kórházi kezelésekért fizetett összeg emeléséről, hogy azok fedezzék a kórházak jogos igényeit” – állítja Štepiansky.

- lpj -