Egy hónap múlva választunk polgármestert, megyeelnököt és képviselőket – íme, a főbb tudnivalók

2022. szeptember 29. - 08:33 | Belföld

Pontosan egy hónap múlva, október 29-én kerül sor az összevont önkormányzati és megyei választásokra. Az emberek csak az állandó lakhelyükön szavazhatnak. Összesen 6010 választóhelyet alakítanak ki, amelyek reggel 7 és este 8 óra között várják majd az embereket.

Egy hónap múlva választunk polgármestert, megyeelnököt és képviselőket – íme, a főbb tudnivalók
Fotó: TASR

Az emberek polgármestert, önkormányzati képviselőket, valamint megyeelnököt és megyei képviselőket választhatnak. Pozsonyban és Kassán az egyes városrészekben is választanak polgármestert, illetve önkormányzati képviselőt.

A jelöltekre úgy lehet majd szavazni, hogy a szavazólapon bekarikázzák azok sorszámát. Képviselők esetében több indulóra is lehet szavazni, ezek maximális száma választókörzetenként van meghatározva – ezt minden szavazólapon feltüntetik.

Ugyan összevont választásokról van szó, színekkel különböztetik meg az egyes borítékokat, hogy azokat a megfelelő urnába dobhassák be. Az önkormányzati választásokra szánt boríték fehér, a megyei választásoké pedig kék lesz. Ha valaki a szavazólapot a nem megfelelő borítékba helyezi, illetve nem megfelelő urnába dobja be, a szavazata érvénytelen lesz.

Ha valaki egészségügyi problémák miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, igényelheti a mozgóurnát. Egy speciális komissziót is létrehozhatnak, amely szintén mozgóurnát visz azokhoz, akik karanténban vannak koronavírus-fertőzés miatt.


TASR/para