Egy hónap sietség és kapkodás után végre itt a nagy büdös, hegyek által kivajúdott semmi

Ardamica Zorán | 2020. május 7. - 16:48 | Vélemény

Magam is meglepődtem, hogy már egy hónapja jelent meg az önkormányzatok segítségével kapcsolatos szövegem.

Egy hónap sietség és kapkodás után végre itt a nagy büdös, hegyek által kivajúdott semmi
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

Mi is történt azóta segítségfronton?

A kormány, amelynek sok-sok eleme éppen most mutatja meg, hogy a valódi szociális jelleg és a populizmus között mekkora a szakadék, hagyta kivérezni a kisvállalkozások tömegét. Ígérgetett, de ennyi. A hivatalok beígért megértő hozzáállásából nem tapasztalunk semmit. Tisztelet a konkrét személyeknek, akik hivatalnokként emberi módon igyekeznek szolgálni az ügyfelet, de a rendszer ebben nemigen segít nekik sem. A bürokrácia csökkenéséből sem tapasztaltunk semmit. Sőt, egyre több ember tart attól, hogy e káoszban hibázhat, ezért még inkább hasogatja a szőrszálakat, így a papírozás inkább csak nehézkezesebbé kezd válni, mintsem múlna. A kétségbeesést fokozhatja a normális munkakörülmények és munkába állítható kompetens kollégák hiánya: a napi rutin feladatok burleszkszerűvé kezdenek abszurdizálódni…

A bürokrácia csökkenése miatt kaptam ma például 2 külön papíron 2 külön igazolást egy hivataltól, holott a kolléga Párkányban 1 papíron kapta okmányilleték nélkül. Én két illetéket fizettem. 2 napig intézkedtem, holott februárban már mondtam az illetékeseknek, hogy nem jó a megoldásuk, nem hitték, most ezért kellett ismét intézkedni, tehát e 2 naphoz hozzászámolhatnám a februári melót is… De mi ez ahhoz képest, hogy a kormány informatizációért felelős alelnöke most kénytelen kitalálni (és ez az elődök sara), hogy a központi közigazgatási portál legyen mindenki számára mobil ID által elérhető. Szuper. Rájöttünk, hogy a csilliárdos portál nem csupán nem felhasználóbarát, hanem sokszor működésképtelen is? Hát mióta ordítjuk?

A nagyvállalkozók, akiket a kicsik irigyeltek, tán túlélik, de már ismert az első olyan bank, amely ráfizetést termelt. Mondom bank! Nem fagylaltos és nem zeneiskola. Bank.

Önkormányzatok: cégeikre az érvényes, ami a piac többi szereplőjére. Tragikus. Viszont műdökniük kell, mert legtöbbjüknek ez törvényes kötelessége. Az egyik legnagyobb teher az eredeti kompetenciák biztosítása. Na, volt lobbi és csiripelés elegendő, az egyes eredeti kompetenciákban működő egységek érdekvédelmi szerveik által nagyjából közösen kibulizták ama bizonyos 90 millás mentőcsomagot. Pénz még sehol, csak a kérvényezés kezdődik, ám az már szinte biztos, csakis az önkormányzatok jóakaratán vagy lehetőségein (tehát a jóakaratán) múlik majd, hogy a batyuból az óvodákon kívül másnak is jusson. Ezt is elbaltázta tehát a kormány, de legalább nem siette el. Nem mondhatnánk, hogy kapkodtak. Előre félek, vajon a kompetenciák belengetett egységesítése miféleképpen lesz megfogalmazva a törvényben. Mert ha valaki akkor is fogalmazásgátlót vesz be, mint amikor a Munkatörvénykönyv 250b paragrafusát írta, akkor jaj nekünk, a sáskák is éhen vesznek majd.

Többen közigazgatási reformot vizionálnak. Azaz tartanak tőle. Van is miért. Nemcsak a fentiek miatt, hanem mert az eddig híradókban hallott kormányinfók nagy hányada a valóságban, papíron (ha egyáltalán papírra vetették a nem vagy csak félhivatalos internetes felületek mellett) eltért az ígéretektől. Lásd, az oktatásban is csak beszélnek a libsi miniszter liberalizmusáról, de az igazgatók és a tanítók ebből nem sokat éreznek, a szakmai szervezetekkel az egyeztetések (amikor vannak) eredményei, hogyismondjamcsak: „szerteágazóan változóak”. Inkább csak új megkötésekre cserélődnek a régiek. Namost, ha a „reform” – mert erről beszélnek, reformhoz hasonlítják a sunyiban hozott kényszerváltoztatásokat (amelyek igazság szerint tényleg tartalmaznak progresszív reformelemeket, igen, ennyire izé a régi rend…) a sulikba csak besündörög a balfenéken és nincs átfogó, következetes és koncepciózus jellege, akkor simán lehet egy suttyomban puccsolt közigazgatási reform főpróbája. Ha ez átcsúszik, jöhetnek a komoly dolgok, a demokrácia meg mehet…

Mert addigra az önkormányzatok is elvéreznek. S a kormány majd csak „megmenti” őket, mint egyszeri diktátor a fele országát a migránsok, a szabadkőművesek vagy a hiénasajtó karmai közül. Lehet majd örülni, hogy egyáltalán valami marad, ha marad.

Ez az elmúlt hónap eredménye, tisztelt kormány. Persze, tudjuk, a vírus miatt van mindez.

Pedig parasztésszel és a kormány programjával egyébként összhangban egy átlagos programozó órák alatt készít olyan appot, ami ezt tudja: Regisztráció (név, cím, valamelyik azonosító, számlaszám, belépési adatok), regisztráció visszaigazolása. Belépés, segélykérelem (pipa), jogosult összeg kiválasztása (-tól jogosult maximumig), feltételek elfogadása (pipa), elküld. Elküld gomb megnyomása után a robot a másik oldalon utalja a pénzt a megadott számlára. 24 órán belül megjön a stex. És majd kábé 3 hónap alatt vagy után, amikor lefutott a járvány, az illetékes szervek elbírálják, leellenőrzik a kipipálás által elfogadott feltételek betartását. Ennek függvényében a stex marad, vagy egészében, illetve a jogosulatlan részben visszautalandó. A programozónak ez pár óra (de csak mert rá kell kötni az appot költségvetést kezelő konkrét állami számlaszámra). Ja, igen, kéne hozzá egy új jogszabály. Az a parlamentnek gyorsított eljárásban addig tart, amíg a segélyezendő számára a segély már halottnak a puszi. Lásd az utóbbi egy hónapot.

Ezt kellene megváltoztatni – mondjuk, mi választók. Erre vagytok ti ott fenn. Tessék belehúzni, különben nem lesz kit megmenteni. És akkor elfogynak a választóitok, akár szebbek vagytok Ficoéknál, akár nem.