Egy hónapja küldtek utoljára segélyszállítmányt Szíriába

2016. augusztus 18. - 16:30 | Külföld

Az elmúlt hónapban nem jutottak be segélyszállítmányok a polgárháborús káoszba süllyedt Szíria ostromgyűrűbe zárt területeire - mondta csütörtökön Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja, aki a harcok beszüntetését követelve nyolc perc után megszakította Genfben a világszervezet Szírián belüli humanitárius segélyezésért felelős munkacsoportja ülését.

De Mistura a bejelentéssel akart súlyt adni az ENSZ követelésének, hogy nyissák meg a humanitárius segítők előtt az ostromlott szíriai városokat és térségeket, ahol több százezer ember szenved szükséget.

A szünet nélkül folytatódó összecsapások miatt Deir ez-Zór városán kívül semmilyen település nem jut humanitárius segélyhez. Aleppóban, ahol kétmillió civil rekedt, különösen riasztó a humanitárius helyzet.

A különmegbízott bejelentette azt is, hogy a szíriai összecsapások beszüntetése érdekében együttműködő országcsoportok a nap folyamán összeülnek, hogy megvitassák egy 48-órás fegyvernyugvás lehetőségét az észak-szíriai Aleppóban.

(MTI)