Egy hónapja lassan, de ismét emelkedik a koronavírusosok száma a Dunaszerdahelyi járásban

2022. július 16. - 07:00 | Régió

Alig tesztelünk, aki mégis, az jórészt otthon, saját magát. Pontos adatok nincsenek a pillanatnyi helyzetről, ami viszont rendelkezésre áll, az a Dunaszerdahelyi járásban is a járvány újabb hullámának fokozatos terjedését támasztja alá. Nézzük a számokat!

Egy hónapja lassan, de ismét emelkedik a koronavírusosok száma a Dunaszerdahelyi járásban
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

A Regionális Közegészségügyi Hivatal epidemiológiai osztályának vezetője, Vörös Teréz megosztotta velünk, hogy az elmúlt időszakban az elvégzett tesztek alapján a legalacsonyabb fertőzésszám június közepén (24. hét - június 13-19.) volt kimutatható a járásban. Ez összesen egy hét alatt 12 fertőzöttet jelent, azóta viszont fokozatos emelkedés kezdődött.

A rá következő héten már 35 (65 év felettiek: 11, 18 év alattiak: 1), majd június és július fordulóján már 60 fertőzöttet (9/5) mutattak ki a járásban. A legutóbbi teljes héten (múlt vasárnapig bezárólag) ez a szám 68-ra emelkedett (6/6). "Ezek a számok a PCR tesztek és a hivatalos antigén tesztállomásokon tesztelt személyek eredményeit foglalják magukba" - közölte az osztályvezető.

Ezen a héten az NCZI adatai alapján már a hétfőtől csütörtökig (a cikk írásakor a pénteki adat még nem állt rendelkezésre) kimutatott fertőzöttszám meghaladta az előző hetit, összesen 77 volt négy nap alatt. Tegyük hozzá, tavaly ilyenkor gyakorlatilag néhány kivételtől eltekintve nem mutattak ki fertőzötteket a járásban.

Ahogy azt kérdésünkre Bock Sylvia, a dunaszerdahelyi kórház igazgatónője is megerősítette, most gyakorlatilag nincs rendszeres tesztelés, az intézmény kisebbik parkolójában felállított PCR-tesztállomás sem üzemel.

"Általános tesztelés nem folyik. Akik jönnek tervezett beavatkozásra vagy a sürgősségin keresztül a kórházba, azokat antigénteszttel teszteljük. PCR-teszttel viszont csak azokat, akiknél az orvos indikálja, vagy akinél az anamnézis indokolja"

- jegyezte meg. Pillanatnyilag sem a munkáltatók részéről, sem utazás esetén nem követelmény a negatív teszt, legfeljebb némely országokban az oltási igazolvány. A kórház viszont szervezetten jelenleg oltásokat sem biztosít, mivel olyannyira nincs rá igény.

Bock Sylvia kifejtette, hogy május végével mintha megszűnt volna a járvány. "Léteznek fertőzések, de nem olyan súlyos lefolyásúak" - szögezte le, hozzátéve, hogy sokan nyilván nem is tudják, ha esetleg átesnek rajta, mert nem tesztelik le magukat, ha esetleg köhögnek.

Az elmúlt időszakban nem is volt rendszeresen koronavírusos betegük a kórházban. Mintegy egy héttel ezelőtt került be egy fiatalabb középkorú hölgy, akinek covidos tüdőgyulladása volt, rajta kívül viszont csak egy agyvérzéssel kórházba vitt beteg mutatott pozitív tesztet, de esetében nem ez volt az elsődleges indok a kórházi ápolásra.

Vörös Teréz még elmondta, hogy ha valaki otthon teszteli magát, és a teszt pozitív lesz, azt továbbra is a kezelőorvosának kell jelentenie. "A felnőtteket kezelő és a gyermekorvosok hetente egyszer jelentik a hivatal felé a felső légúti megbetegedések számát, a pozitív öntesztek számát ebbe a jelentésbe foglalják bele, pontos adatokkal az antigén önteszttel bizonyított pozitív esetek számáról a hivatal nem rendelkezik" - húzta alá.

(SzT)