Egy hónapja lehet hozzáférni a vakcina harmadig adagjához, ennyien éltek a lehetőséggel

2021. november 12. - 14:53 | Belföld

Szerdáig összesen 162 879 személyt oltottak be Szlovákiában a Covid-19 betegség elleni vakcina harmadik adagjával. Az adatot az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (ŠÚKL) tette közzé a weboldalán.

Egy hónapja lehet hozzáférni a vakcina harmadig adagjához, ennyien éltek a lehetőséggel
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az állami hivatal az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) adataira hivatkozik, mely szerint Szlovákiában eddig 2 532 607 személy kapta meg az első, és 2 320 910 fő a második adag oltóanyagot. A harmadik dózissal való vakcinázás során kétféle oltóanyagot használnak: a Comirnatyt (Pfizer/BioNTech) és a Spikevaxot (Moderna). Az előbbivel 150 717, az utóbbival 12 162 személyt oltottak be.

Az egészségügyi minisztérium a COVID-19 elleni vakcina harmadik adagjára való regisztrációt hivatalosan október 13-án indította el. A harmadik dózis felvétele önkéntes alapon történik, és a legyengült immunitású pácienseknek ajánlják.

Október 26.-tól az 55 évnél idősebbek, a krónikus betegek és a veszélyes munkát végző személyek is igényelhetik a harmadik dózist. Legújabban már a 18 év felettiek is jelentkezhetnek, a tárca azonban a legveszélyeztetettebb csoportokat szándékozik előnyben részesíteni. Ha olyanok kapnak meghívót, akik úgy érzik, hogy nem kellene felvenniük a harmadik adagot, forduljanak a körzeti orvosukhoz.

TASR