Egy hónapjuk maradt a külföldi választóknak, hogy kérvényezzék a szavazólapokat

2019. december 10. - 10:23 | Belföld

Ahhoz, hogy külföldről, postai úton szavazhassunk, kérvényt kell benyújtani. A határidő január 10.

Egy hónapjuk maradt a külföldi választóknak, hogy kérvényezzék a szavazólapokat
Fotó: TASR - illusztráció

A belügyminisztérium eddig mintegy 700 ilyen kérvényt vett nyilvántartásba. Eva Chmelová, a belügyi tárca választásokért, népszavazásért és politikai pártokért felelős osztályának vezetője figyelmeztette a külföldi választókat, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a voksuk postázását. A kitöltött szavazólapot legkésőbb 2020. február 28-ig kell kézbesíteni a megadott címre.

Chmelová azt javasolja a külföldön élő választóknak, hogy postafordultával küldjék vissza a kitöltött szavazólapot. „Ne hagyják az utolsó pillanatra, mert mindig történhet valami az úton, egyes országokból pedig tovább tart a szállítási idő” – fűzte hozzá. Postán azok a nagykorú szlovák állampolgárok szavazhatnak, akiknek nem Szlovákiában van az állandó lakhelyük, illetve azok is, akiknek itt van az állandó lakhelyük, de a választások napján külföldön fognak tartózkodni.

A szükséges kérvényt a külföldi választók a belügyminisztérium weboldalán találják. Az állandó szlovákiai lakhellyel rendelkezők esetében annak a községnek a címére kell küldeni a kérvényt, ahol az állandó lakhely található.

Az állandó szlovákiai lakhellyel nem rendelkező választóknak január 10-ig kell levélben kézbesíteniük a választási kérvényt a belügyminisztérium választásokért, népszavazásokért és politikai pártokért felelős osztálya címére. A másik lehetőség, hogy elektronikus kérvényt küldenek a volby@minv.sk e-mail címre.

Ha a kérvény rendben lesz, legkésőbb 35 nappal a választások napja előtt kézbesítenek a választó külföldi tartózkodási helyének címére egy lepecsételt borítékot, benne a szavazólapokkal, a választási útmutatóval és egy felcímzett válaszborítékkal, melyen a következő megjelölés fog szerepelni: "VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL".

Chmelová ezzel kapcsolatban rámutatott: a minisztérium sem hagyja az utolsó pillanatra a szavazólapok szétküldését. Vagyis nem csak január 10. után kezdik postázni a szavazólapokat, hanem rögtön azután, hogy a rendelkezésükre bocsátják azokat.

A Külföldi Szlovákok Világszövetsége állásfoglalásában kiemelte: 2016-ban több mint 17 000 külföldön élő szlovák állampolgár szavazott, és a becslés szerint további 30 000 választó utazott haza külföldről, hogy szavazhasson. A szövetség javasolja, hogy a külképviseleti irodákban is lehessen szavazni, illetve a postán történő szavazás lehetőségét terjesszék ki az államfőválasztásra is. Jövőre a szervezet becslése szerint 25 ezer főre fog nőni a postai úton szavazó, külföldi választók száma, és mintegy 40 ezren fognak hazautazni azért, hogy az urnákhoz járulhassanak.

A parlamenti választásokra 2020. február 29-én kerül sor. Összesen 25 politikai formáció verseng a szavazatokért.


(TASR)