Egy hónapon belül a második francia kormánytag áll bíróság előtt

2023. november 27. - 22:06 | Külföld

Megkezdődött hétfőn Párizsban Olivier Dussopt francia munkaügyi, foglalkoztatási és integrációs miniszter pere korrupciós gyanú miatt. Egy hónapon belül ő a második francia kormánytag, aki bíróság elé áll.

Egy hónapon belül a második francia kormánytag áll bíróság előtt
Olivier Dussopt (TASR/AP)

A tárcavezetőt azzal vádolta meg a korrupciós ügyekkel foglalkozó országos pénzügyi ügyészség, hogy 2009-2010-ben a közép-franciaországi Annonay település polgármestereként és országgyűlési képviselőjeként előnyben részesített egy vállalatot egy közbeszerzési pályázaton. Az ügyben a Saur vízgazdálkodási vállalatot és annak korábbi vezetőjét, Olivier Brousse-t is vád alá helyezték hivatali vesztegetés gyanújával.

"Remélem, hogy ez a tárgyalás lehetővé teszi számomra, hogy bizonyítsam jóhiszeműségemet" - jelentette ki a munkaügyi miniszter a párizsi büntetőbíróság előtt.

Az ügy tárgya egy 5,6 millió eurós értékű szerződéssel kapcsolatos beszerzési pályázatra vonatkozó bizalmas információk átadása. A gyanú szerint Olivier Dussopt módosíttatta a pályázat értékelési kritériumait annak érdekében, hogy a Saur, Franciaország harmadik legnagyobb vízgazdálkodási csoportja nyerjen.

A Médiapart tényfeltáró portál februárban adta hírül, hogy a miniszternél házkutatást tartottak a hatóságok, ennek során egy közbeszerzési pályázat körüli gyanús előnyszerzési ügyre derült fény. Akkor Élisabeth Borne miniszterelnök és Emmanuel Macron államfő is teljes támogatásáról biztosította a minisztert, aki a több százezres tüntetéseken vitatott nyugdíjreformért felelős kormánytagként a médiában az egyik legtöbbet szereplő politikus volt.

Évtizedeken át íratlan szabály volt, hogy egy miniszter távozik hivatalából, amikor eljárás indul ellene. Emmanuel Macron első ötéves hivatali idejének legelején, 2017-ben is ez az 1990-es években kialakult szabály volt érvényben, amely akkor három miniszter távozását idézte elő. A gyakorlat azóta azonban megváltozott, és most már a végrehajtó hatalom esetenként dönt arról, hogy egy gyanú esetén felment-e egy kormánytagot.

November 6-án Eric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter pere kezdődött egy összeférhetetlenségi gyanú miatt, s az ítélethirdetésig ő is a hivatalában maradhat. Ez volt az első alkalom, hogy hivatalban lévő francia kormánytagnak bíróság elé kellett állnia. Az ő ügyében szerdán hirdetnek ítéletet.

MTI