Egy hónappal a beszerzésük után a minisztérium maga figyelmeztet, hogy Krajčí antigéntesztjei megbízhatatlanok

2021. március 29. - 09:21 | Belföld

A Marek Krajčí (OĽaNO) által vezetett egészségügyi minisztérium még március elején vásárolt a Siemenstől 15 millió antigéntesztet, az üzletet pedig azzal reklámozták, hogy ezzel óriási változás állhat be a hazai tesztelési stratégiában. Most már a Krajčí nélküli minisztérium figyelmeztet arra, hogy a tesztek megbízhatatlanok. 57,75 millió euróba kerültek.

Egy hónappal a beszerzésük után a minisztérium maga figyelmeztet, hogy Krajčí antigéntesztjei megbízhatatlanok
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Március elején a minisztérium 81,7 millió euróért vásárolt a Standard Q Covid Ag Test nevű gyártmányból is, összesen mintegy 20 milliót. Összesen tehát mintegy 140 millió eurót költöttek 35 millió tesztre - írja a SME.

A tárca közlése szerint a Clinitest Rapid Covid-19 Antigen Test nevű gyártmány kapcsán merült fel a rendkívül magas a hibás termékek aránya, éppen ezért a tesztelést végző helyszínek együttműködését kérik egy esetleges ellenőrzés során.

Azt ugyanakkor nem pontosították, hogy a tesztek esetében milyen típusú hibáról van szó. Tehát hogy hamisan jelez pozitivitást vagy negativitást, vagy épp ez a hiányosság csak a kivitelezésre vonatkozik, tehát hogy az általa mutatott eredmény értelmezhetetlen.

A terméket vizsgálja a gyártó is, Nora Patzeltová, a Siemens Healthcare pozsonyi kirendeltségének munkatársa viszont csupán általánosságban annyit közölt, hogy a vizsgálat tárgyát a termékhiba okának megértése képezi.

Krajčí egyébként azért beszélt a tesztelési stratégia óriási változásáról, mert ezeket a teszteket már arra is használhatták volna, hogy otthon, magunkat leteszteljük velük. Öntesztelésre végül az SD Biosensor nevű teszteket javasolta a minisztérium, a műszaki szabályozási és metrológiai hivatal (ÚNMS) pedig erre egy héttel ezelőtt rábólintott.

Az ÚNMS ezért azt is kérte, hogy a termékhez csatolt útmutatóban tüntessék fel a használatával kapcsolatos olyan részleteket, hogy meddig kell az orrunkba nyomni, illetve hányszor kell megforgatni.

A minisztérium nem válaszolt a SME arra vonatkozó kérdésére, hogy a Siemens tesztje esetében miért nem kérték ezt az átminősítést, miközben Németországban, Ausztriában és Csehországban is alkalmazzák már azt ilyen célra. Maga a Siemens ugyanakkor eredetileg nem arra tervezte, hogy az orrból egyszerű törletre is alkalmas legyen, csak arra, hogy az orrnyálkahártyából, ez utóbbit viszont otthon, magunknak nem tudjuk elvégezni. A cég januárban kapta meg az engedélyt arra is, hogy egyszerű orrtörletre is használhassák.

(SME)