Egy hotel 10. emeleti irodájából irányított mindent – a tanúk részletesen leírták, milyen befolyása volt Brhelnek az adóhatóságnál

2022. december 1. - 10:58 | Belföld

Az elmúlt két nap a legfontosabb tanúvallomások hangzottak el a Vámszedő (Mýtnik) ügy tárgyalásán. A Pénzügyi Hatóság egykori vezetője, František Imrecze és Michal Suchoba üzletember részletesen ismertették a korrupciós gépezetet, valamint Jozef Brhel oligarcha befolyását az adóhatóságon belül.

Egy hotel 10. emeleti irodájából irányított mindent – a tanúk részletesen leírták, milyen befolyása volt Brhelnek az adóhatóságnál
Jozef Brhel (Fotó: TASR - Ján Krošlák)

Jozef Brhel érdekeltsége az IT szektorban a Smer-kormánya idején nyilvánosan ismert volt, de az, hogy az Allexis cég mögött is ő állt, hosszú évekig titok volt. Sokan még a Pénzügyi Hivatalon belül sem tudtak róla, hogy az Allexis miképp profitált információs rendszerek titkos pályázatai által – írja beszámolójában a DenníkN.

Michal Suchoba nyilvánosan beszélt Brhelről a Mýtnik-ügy szerdai bírósági tárgyalásán. Ez volt a második fontos tanúvallomás az elmúlt két napban – kedden Imrecze beszélt ugyancsak Brhelről.

Mindketten elmondták, hogy 2012 és 2018 között nem a Pénzügyi Hatóság vezetőjének, hanem Jozef Brhelnek volt a legnagyobb szava a közbeszerzéseket illetően. A tanúk szerint Brhel mindent a DoubleTree Hilton hotel 10. emeleti irodájából irányított.

Ha Brhel nem férkőzött volt be az Allexis cégbe, Suchoba szerint most semmiféle Vámszedő-ügy nem létezne.

Az Allexisnek sikerült megvalósítania a pénzügyi adminisztrációra vonatkozó Alladin projektet, amelyet az adóellenőrök és vámosok ellenőrzésére használtak. Később csatlakozott a virtuális pénztárgép projektje is, amely az eKasára bővült.

Mielőtt Suchoba véghez akarta vinni az Alladin-projektet, meg kellett győznie Imreczét. Azt mondta, „ezer órán át” tárgyaltak, még a limbachi otthonában is találkoztak az ügy miatt. Állítólag Imrecze nem akarta, hogy bárki belelásson a dolgokba a Pénzügyi Hatóságnál, ezért a magántárgyalásokat részesítették előnyben. Később csatlakozott hozzájuk az adócsalás elleni küzdelem szakosztályvezetője, Daniel Čech.

Suchoba szerint nem az volt a probléma, hogy nem tudta meggyőzni őket a projektről, hanem az, hogy a megvásárlásához egy úgynevezett költségvetési intézkedést kellett jóváhagyni. Erről az akkori pénzügyminiszter, Peter Kažimír volt hivatott dönteni, aki jelenleg a Szlovák Nemzeti Bank elnöke.

Itt azonban zsákutcában találták magukat, a vallomás szerint ugyanis Imrecze azzal jött vissza Kažimírtól, hogy az Allexis és Suchoba soha nem fogja az információs rendszereket biztosítani a Pénzügyi Hatóság számára. A megoldást abban látták, hogy jelentkezzenek Brhelnél.

Suchoba tanúvallomása előtt egy nappal ugyanígy vallott a történtekről Imrecze is.

Az oligarcha a Hiltonban fogadta őt. Elmondta, hogy „Kažonak valamilyen problémája van vele a múltból, de meg tudja oldani, ha csatlakozik az Allexis céghez, akkor minden működni fog" - fogalmazott Suchoba.

Megoldásként Brhel 40:40:20-as arányt javasolt. A két azonos arány Suchobáé és Brhelé lett volna, a kisebb Kažimíré. „Elfehéredtem” – emlékezett vissza Suchoba a bíróságon. Határozott nemet mondott Brhelnek, ugyanakkor tisztában volt vele, hogy az ő befolyása nélkül nem nyeri meg a pályázatot.

Amikor Suchoba panaszkodott Imreczének a felkínált megoldás kapcsán, ő az akkori belügyminiszterhez, Robert Kaliňákhoz küldte.

„Menj el utána. Kali mindig fer volt” – idézte Suchoba Imreczét, miközben mindezt Kaliňák közvetlenül a tárgyalóteremben hallgatta, ő a jogi képviselője ugyanis a pénzügyminisztérium korábbi államtitkárának, Radko Kurucnak.

Suchoba nem beszélt arról, hogy Kaliňák segített-e nekik, és a vallomása után sem volt hajlandó erről bővebben beszélni. Az eredmény azonban nyilvánvaló: Suchoba és Brhel végül kettéosztották a céget.

Az ex-pénzügyminiszter befolyásáról Imrecze is beszélt. A bíróságon azt is kijelentette, hogy Jozef Brhel állítólag készpénzben fizetett neki fizetési kompenzációt, 200 000 eurót az adminisztrációban eltöltött minden év után. Erről állítólag a volt pénzügyminiszternek és államtitkárának is tudnia kellett.

A Speciális Ügyészség ügyésze, Ondrej Repa szerint Imrecze vallomása megerősíti a vádirat érvényességét. "Kedden és ma is ugyanazt a tanúvallomást tette, mint az előzetes eljárás során. Voltak némi ellentmondások, időbeli pontatlanságról volt szó olyan esetekkel kapcsolatban, amelyek évekkel ezelőtt történhettek. Logikusan megindokolta, hogy ezek miért merültek fel. Úgy gondolom, hogy ez csak a memória kérdése” – értékelte Repa.

A vádlottak azt állítják, hogy ártatlanok. Védőügyvédeik megkérdőjelezik a vádiratot, amely állítólag nem határozza meg tényszerűen és jogilag, hogy mi minősül ügyfeleik büntethetőségének. Azt állítják, hogy indokolatlan, nem tartalmaz tényeket, számokat, összegeket. Kétségbe vonják továbbá a koronatanúk vallomásait is, akik úgy döntöttek, hogy együttműködnek a rendőrséggel.


(DenníkN/TASR)