Egy húron pendül az államfő, a házelnök és a kormányfő, mindhárman elítélik azt, amit Moszkva tesz a szomszédban

2022. szeptember 30. - 13:52 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő, Boris Kollár, a parlament elnöke és Eduard Heger miniszterelnök határozottan elítéli az Orosz Föderáció azon kísérletét, hogy illegálisan elcsatolja Ukrajna egyes területeit.

Egy húron pendül az államfő, a házelnök és a kormányfő, mindhárman elítélik azt, amit Moszkva tesz a szomszédban
Illusztrációs felvétel (TASR)

A három közjogi méltóság szerint az Oroszország által a megszállt területen szervezett álnépszavazások eredményeinek nincs érvényes joghatása. Úgy vélik, hogy Oroszország ezzel a lépésével egy törvénytelen kísérletet tesz arra, hogy elfedje agresszióját. Hangsúlyozták, hogy a Szlovák Köztársaság független és szuverén államként ismeri el Ukrajnát.

A három hazai politikus arra reagált közöss állásfoglalásával, hogy Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét.

Korábban arról számoltunk be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a tervek szerint pénteken, közép-európai idő szerint 14 órakor írja majd alá a Kremlben négy ukrajnai régiónak - a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságnak, valamint a teljesen, illetve részben megszállt Herszon és Zaporizzsja megyének - az Oroszországi Föderációba felvételéről szóló szerződéseket a területek Moszkva-barát vezetőivel.

TASR