Egy ideig még biztosan nem változik az abortusztörvény, de mit akart Záborská és mit Bittó Cigániková?

2020. szeptember 30. - 14:55 | Belföld

A konzervatív koalíciós képviselők várakozása ellenére mégsem módosul olyan gyorsan az abortusztörvény: a parlament végül sem kedden, sem szerdán nem tudta megszavazni a jogszabály módosítását, a folytatás csak októberben jöhet. Anna Záborská javaslata kisebb szociális jellegű módosítások mellett több szigorítást is tartalmaz. A liberális koalíciós képviselők javaslatát viszont szavazásra sem engedte volna Záborská.

Egy ideig még biztosan nem változik az abortusztörvény, de mit akart Záborská és mit Bittó Cigániková?
Záborská (b) és Bittó Cigániková (j) még beszélnek egymással (Fotók: TASR)

A parlament várhatóan az októberi ülésén szavaz majd az OĽaNO konzervatív szárnya – jobbára Anna Záborská Keresztény Uniójának (OĽaNO-KÚ) tagjai – által beterjesztett javaslatról, amely részben szigorítaná a terhességmegszakítás feltételeit, részben pedig kissé növelné az elérhető szociális támogatásokat. A koalícióban egyelőre megmerevedtek a határok: a Jana Bittó Cigániková (SaS) vezette liberálisoknál Záborská javaslata veri ki a biztosítékot, a liberálisok módosítójavaslata - elsősorban az abortusztabletta engedélyezése - pedig a konzervatívok számára elfogadhatatlan, mondta a Paraméternek Gyimesi György (OĽaNO).

Mi volt Záborská eredeti javaslatában?

A Keresztény Unió (KÚ) elnöke azzal hirdette javaslatát, hogy az nem is az abortuszról szól, csak a terhes nőknek akarnak segíteni. Ez csak részben igaz, a júniusban beterjesztett eredeti javaslatával ugyan nem akarta betiltani az abortuszt, viszont több adminisztratív akadállyal nehezítette volna a beavatkozáshoz való hozzáférést.

Anna Záborská (Fotó: TASR)

96 óra várakozás, két szakvélemény

Ilyen volt például, hogy a jelenlegi 48 óráról 96 órára növelte volna a kötelező várakozási időt a beavatkozás elvégzése előtt, ráadásul az óra akkor kezdett volna ketyegni, amikor a páciens már minden engedélyt beszerzett.

Egy másik javaslata az egészségi okokból – például a magzat rendellenessége vagy az anya életének, egészségének veszélyeztetése miatt – kért abortuszt két szakorvosi véleményhez kötötte volna.

Ez bizonyos régiókban, és például a nehéz anyagi helyzetben élő nők számára, akár lehetetlenné is tehette volna az abortusz elvégzését.

Teljesen megtiltották volna a klinikák számára az abortusz hirdetését, ami azt eredményezte volna, hogy a klinika vagy kórház honlapjára sem lehetett volna felírni, hogy vállalják abortusz elvégzését is.

Szociális kozmetika

Emellett a javaslatuk emelte volna az egészségkárosodott gyermeket világra hozó anyának járó egyszeri támogatást – 3170,14 eurót javasoltak –, illetve kettéosztotta volna az egészséges gyermek születésekor járó 829 eurós támogatást: a 400 eurót az anya már a terhesség 24. hetében megkapta volna, a maradékot pedig a gyermek megszületésekor.

Záborská visszalépett – egy kicsit

A parlamenti vitában Záborská kicsit enyhítette volna első javaslatát:

a 96 órás kötelező várakozást ugyan megtartotta volna, viszont a második orvosi szakvélemény már nem lett volna kötelező: a nő dönthetett volna, felkeres-e még egy orvost.

Pontosítottak volna a reklámra vonatkozó szabályokon is, így kicsit enyhült volna a tiltás.

Bittó Cigániková abortusztablettát javasol

A liberális képviselők legnagyobb módosítása az lett volna, hogy törvénybe írták volna az abortusztabletta engedélyezését. A javaslatuk szerint a

„terhesség művi befejezését az orvostudomány legmodernebb ismereteinek megfelelően, műtéti vagy gyógyszeres úton hajtják végre.”

Ezzel megkerülték volna az abortusztablettát ugyancsak ellenző Marek Krajčí egészségügyi minisztert, aki már ma is engedélyezhetné a terhességmegszakításnak ezt, az Európa több államában már évtizedek óta alkalmazott módját.

96 óra helyett a jelenlegi 48

A javaslatuknak még két másik fontosabb pontja volt: megtartották volna a jelenlegi 48 órás „gondolkodási időt”, vagyis törölték volna Záborskáék 96 órás javaslatát. Enyhén módosították volna a születési rendellenességgel vagy betegséggel születendő gyerek egyszeri, 3170 eurós támogatásának a kifizetését is, amit szintén Záborskáék javasoltak: a kifizetést évre húzták volna szét, az anya havonta mintegy 260 euró pluszt kapott volna. így szerintük nem lehetett volna „motivációként” értelmezni. Az egészséges gyermek születésekor járó támogatást pedig a jelenlegi gyakorlatnak megfelelően, tényleg a születés után folyósították volna.

Az obstrukció most bejött

Mivel a parlament végül egyáltalán nem szavazott a módosításról, idén már várhatóan nem változik az abortusz módosítása. Bittó Cigániková bízik benne, hogy októberben sem lesz elég szavazat a módosítás elfogadásához.

Habár az SaS képviselője állítja, nem egyeztettek az ellenzékkel, az obstrukcióba az ellenzéki pártok közül bekapcsolódott csaknem az egész Smer, a Hlas és a ĽSNS. Pedig az ĽSNS ennél jóval szigorúbb abortusztörvényt szeretne, Marian Kotleba egyik nyári javaslata teljesen beiltotta volna a terhességmegszakítást.

A koalícióból az SaS-t támogatta a Za ľudí képviselőinek nagy része, a 12 képviselő közül nyolc.

A Sme rodinából szándékosan csak Zuzana Šebová nem prezentált, és a Paraméter információi szerint néhány OĽaNO-s képviselő is segítette a liberálisok obstrukcióját, akik felváltva nem szavaztak.

- lpj -