Egy ír csak olvas, de nem beszél angolul?

2017. augusztus 8. - 17:55 | Külföld

Megbukott egy ír nő az állandó tartózkodási engedélyhez szükséges angol nyelvi teszt szóbeli részén Ausztráliában, mert nem sikerült meggyőznie a vizsgán a számítógépes beszédfelismerő programot arról, hogy megfelelő az angolnyelv-ismerete.

Egy ír csak olvas, de nem beszél angolul?
youtube

Louise Kennedy az olvasási és írásbeli tesztrészt jól teljesítette, a szóbeli résznél a szükséges 79 pont helyett azonban csak 74-et szerzett - írta kedden az AAP ausztrál hírügynökség.

Az állatorvosként dolgozó nő két angol nyelvű egyetemi diplomával is rendelkezik, ezek egyikét a budapesti Állatorvostudományi Egyetemen szerezte.

Kennedy szerint a teszt "nagyon-nagyon könnyű volt". Miután megkapta a teszteredményeket, a nő felhívta a vizsgáztató céget, amely végül felajánlotta a lehetőséget, hogy az egyébként 300 dolláros (60 ezer forintos) tesztet ingyen megismételheti.

A cég szerint a tesztközpont környezetében munkálatok zajlottak, amelyek zaja megzavarhatta a vizsgát. Kennedy szerint azonban "nyilvánvalóan hibás a szoftver, ha valaki, aki teljesen folyékonyan beszél angolul, nem tud elég pontot szerezni". Hozzátette: más vizsgaközpontokban emberek vizsgáztatnak, nem számítógépek.

A szoftverfejlesztők visszautasították a kritikát.

A nőnek nem kell elhagynia az országot, mivel férje ausztrál, így partneri vízummal maradhat. Két éve él munkavállalói vízummal Ausztráliában, gyermekük születése előtt azonban szeretett volna állandó tartózkodási engedélyt szerezni. Bár a vizsgáztató cég felajánlotta a teszt megismétlését, Kennedy egyelőre nem élt a lehetőséggel, mivel munkavállalói vízuma lejárt volna, mire megkapja a - várhatóan - sikeres tesztről szóló eredményeit.

A partneri vízum ára 3000 ausztrál dollár (613 ezer forint).

MTI