Egy iraki milícia egységfrontra buzdít, hogy kiűzzék az Egyesült Államokat az országból

2024. február 10. - 16:58 | Külföld

Az Irán-barát Iraki Iszlám Ellenállás nevű síita milíciaszövetség pénteken közös ellenállásra szólította fel a többi fegyveres csoportot, hogy kiűzzék az amerikai erőket az országból.

Egy iraki milícia egységfrontra buzdít, hogy kiűzzék az Egyesült Államokat az országból
Forrás: Raxpixel.com

A milícia péntek este kiadott közleményében felszólította a "dzsihádban élő testvéreit, hogy csatlakozzanak az ellenálláshoz és vegyenek részt hatékonyan a megszálló kiűzésében ebben a történelmi időszakban".

"A megszálló ellenség.. csak a fegyverek nyelvén ért" - áll a közleményben.

Szerdán Bagdadban hajtottak végre dróncsapást az amerikai erők, amely során megölték az egyik legerősebb, Iránhoz köthető iraki síita milícia, a Katáib Hezbollah egyik parancsnokát, Abu Bakr asz-Szádit és a csoport két másik tagját.

Irak elítélte a bagdadi dróncsapást, és bizonytalansági tényezőnek nevezte az amerikai vezetésű koalíciót.

Januárban Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök a davosi Világgazdasági Fórumon közölte, hogy a bagdadi kormány párbeszédet kezd egy terv kidolgozására, hogy az Egyesült Államok vezette katonai koalíció tevékenységét lezárhassák.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció azt követően jött létre, hogy 2014-ben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nagy területeket vont az ellenőrzése alá Irakban és Szíriában. Az Iszlám Állam legyőzése után Irak és az Egyesült Államok 2021-ben abban állapodott meg, hogy a koalíció nem harci feladatokat ellátva tevékenykedik tovább. Januárban Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök azt mondta, hamarosan egyeztetéseket kezdenek arról, hogy milyen ütemben zárják le a koalíció megbízatását Irakban.

Az utóbbi hetekben az amerikai hadsereg több csapást is végrehajtott szíriai és iraki célpontok ellen válaszul az Iránhoz köthető fegyveres csoportok támadásaira. Január 28-án három amerikai katona meghalt a Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében történt támadásban, amelynek elkövetőjeként az Irán-barát Iraki Iszlám Ellenállás nevű síita milíciaszövetség jelentkezett.

(MTI)

Címkék: Irak, amerikai hadsereg