"Egy kampányoló politikus nem lehet egyidejűleg titkos ügynök is!"

2020. július 28. - 13:33 | Belföld

Lukáš Kyselica belügyi államtitkárnak le kellene vonnia a személyi konzekvenciát - véli Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnöke.

"Egy kampányoló politikus nem lehet egyidejűleg titkos ügynök is!"
Juraj Šeliga (Fotó: TASR)

A Za ľudí politikusa a közösségi oldalán reagált kedden arra hétfői hírre, mely szerint az OĽaNO-s Kyselica a kampányidőszakban és egy ideig a választások után is a katonai hírszerzésnél szolgált.

Kapcsolódó cikk: Kettős életet élt a választási kampány alatt az OĽaNO belügyi államtitkára, senki se tudta, hogy titkosügynök!

Šeliga szerint az államtitkár törvényt sértett azáltal, hogy katonaként aktívan kampányolt. Hozzátette: felvetődik a kérdés, miért csinálta ezt. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a katonai hírszerzés akkori igazgatója, Ján Balciar nem tudott magyarázatot adni a vagyona eredetére.

„Kyselica úr nem mondhat nekünk semmit, mert köti a titoktartás. Nem mondhatja el, milyen feladatokat teljesített, hogy mit tett vagy nem tett. Marad tehát a kétség és a furcsa utóíz”

– fogalmazott Šeliga, aki szerint egy kampányoló politikus nem lehet egyidejűleg titkos ügynök is. „Választani kell, hogyan akarjuk szolgálni a hazánkat” – fűzte hozzá.

Lukáš Kyselica belügyi államtitkár és a Gorilla-csapat volt vezetője a Denník N információi szerint a katonai hírszerzés titkos tagjaként indult a parlamenti választásokon az OĽaNO színeiben. Erről állítólag a párttársai sem tudtak. Kyselica a portál szerint 2019 októberétől 2020. március 19-ig szolgált a hírszerzésnél.

Hétfőn (július 27.) Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter és Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter is kijelentették, hogy Kyselica élvezi a bizalmukat, kedden pedig a többi koalíciós párt is visszafogottan reagált a hírekre.

(TASR/parameter)