Egy kazah disszidens családját rabolta el és kényszerítette haza hat olasz rendőr!

2020. október 17. - 08:07 | Külföld

Felfüggesztettek állásából pénteken hat olasz rendőrt, köztük két vezető beosztásút, miután a bíróság elítélte őket egy kazah disszidens családjának elrablása és hazatérésre kényszerítése miatt - jelentette be az olasz állami rendőrség vezetője.

Egy kazah disszidens családját rabolta el és kényszerítette haza hat olasz rendőr!
Alma Salabajeva férjével és gyerekeikkel, akik közül az akkor hatéves lányukkal visszatoloncolták

A döntés azt mutatja, hogy a rendőri erő tiszteletben tartja a bíróság döntését, és nem tekinti magát a törvény fölött állónak - fogalmazott közleményében Franco Gabrielli rendőrfőnök.

A római rendőrség 2013-ban letartóztatta Alma Salabajevát, miután nem sikerült megtalálnia annak férjét, az akkor szökésben lévő Muhtar Abilazovot. A nőt 48 órán belül visszareptették a kazah fővárosba, Nur-Szultanba (akkori nevén Asztanába) 6 éves lányával együtt.

Egy perugiai bíróság szerdán öt év börtönbüntetésre ítélte Renato Cortesét és Maurizio Improtát az ügyben való érintettségük miatt.

Cortese az eset idején a rendőrség gyors reagálású egységének, Improta pedig a bevándorlási ügyekkel foglalkozó osztálynak a vezetője volt. Cortese azóta a palermói rendőrség, Improta pedig a vasúti rendőrség vezetője lett. Rajtuk kívül további négy rendőrt ítéltek el emberrablás vádjával. Az elítéltek fellebbezhetnek.

A Salabajeva-ügy különösen kínosnak számított az olasz hatságok számára, tekintve, hogy a nőt úgy adták át kazah diplomatáknak, hogy nem biztosították neki a jogot arra, hogy fellebbezhessen a kitoloncolás ellen vagy menedékkérelemért folyamodhasson.

Az olasz kormány később nyomást gyakorolt Kazahsztánra annak érdekében, hogy feloldja a Salabajevára és lányára vonatkozó utazási tilalmat. A nő 2013 decemberében visszatért lányával Olaszországba, jelenleg Rómában élnek, míg férje Franciaországban, ahol politikai menedékjogot kapott. Abilazov az első kazah elnök, Nurszultan Nazarbajev heves bírálója.

(MTI)