Egy kém Bulgária geopolitikai irányultságának megfordításán ügyködött

2019. szeptember 10. - 22:04 | Külföld

A bolgár ügyészség kedden vádat emelt Nyikolaj Malinov, a Nemzeti Ruszofil Mozgalom vezetője ellen, mert állítólag Oroszországnak kémkedett.

Egy kém Bulgária geopolitikai irányultságának megfordításán ügyködött
Konsztantyin Malofejev

A bolgár vádhatóság szerint az 50 éves Malinov 2010 óta dolgozott a volt hírszerző tisztek által működtetett Stratégiai Tanulmányok Orosz Intézetének, valamint a Kétfejű Sas orosz civilszervezetnek.

Szotir Cacarov bolgár főügyész szerint Malinov adatokat gyűjtött a bolgár kül- és belpolitikáról. A házkutatás során a többi között jelentéseket találtak, amelyek a hatóságok szerint igazolják, hogy Malinov Bulgária nemzeti érdekei ellen folytatott tevékenységet. Malinovot óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de nem hagyhatja el az országot.

A vádhatóság szerint a mozgalom vezetőjének birtokában egyebek között egy olyan orosz nyelvű dokumentumra leltek, amely "Bulgária szükséges geopolitikai reorientációjával" foglalkozik. "Az irat annak lépéseit részletezi, hogyan lehet teljességgel megfordítani Bulgária geopolitikai irányultságát a Nyugat felől Oroszország felé" - mondta Iván Gesev főügyész-helyettes.

A vádhatóság szerint Malinov internet oldalakat, egy televíziós csatornát, egy befolyásos agytrösztöt, valamint egy pártot is akart alapítani, hogy a bolgár közvéleményt idővel oroszbarát irányba befolyásolja a közös szláv hagyományokra és az ortodox kereszténységre hivatkozva.

Rumen Radev, Bulgária oroszbarát elnöke az ügy kapcsán úgy fogalmazott, hogy nagyon komoly vádakkal illették Malinovot, s az ügyészségnek vitathatatlan bizonyítékokkal kell majd igazolnia az esetleges jogsértést.

Az ügyészség egyébként a nap folyamán bejelentette azt is, hogy tíz évre kitiltották az országból Leonyid Resetnyikov veterán orosz hírszerzőtisztet, aki jelenleg a Kétfejű Sas civilszervezet helyettes vezetője és a Stratégiai Tanulmányok Orosz Intézetének volt vezetője.

Gesev szerint Malinov rendszeresen utazott Oroszországba, hogy Resetnyikovval és Konsztantyin Malofejev befolyásos orosz bankárral és a Kétfejű Sas fejével találkozzon. Hozzáfűzte: ezeken a találkozókon Malinov pénzt és megbízásokat kapott.

MTI