Egy kezdő rendőr lőtte le a pozsonyi támadót, akivel mindenki nehezen értett szót

2023. szeptember 28. - 13:09 | Régió

Nem volt büntetett előéletű a férfi, aki szerdáról csütörtökre virradó éjszaka tüzet nyitott lakása ablakából az emberekre, majd a kiérkező rendőrök lelőtték. A múltban pirotechnikai eszközök használata miatt állították elő, de az ügyet csupán kihágásként kezelték. Az éjszakai lövöldözést hirtelen felindulásból végrehajtott tettnek tekintik.

Egy kezdő rendőr lőtte le a pozsonyi támadót, akivel mindenki nehezen értett szót
Fotók: TASR - Michal Svíto/Alena Mezeiová (További képekért kattints!)

„A személy ellen korábban még csak vizsgálatot sem indítottunk” – tájékoztatott csütörtökön Hamran István országos rendőrfőkapitány. Azt viszont megerősítette, hogy a lövöldözés területéről az idei évben már kilenc bejelentés is érkezett pirotechnikai eszközök használata miatt. Viszont egy esetben sem tudtak megjelölni konkrét személyt, illetve lakást.

Később elkezdték ellenőrizni a lakást, ám az ott lakó személy nem kommunikált a rendőrséggel. A kihágás gyanúsítottja a rendőrségi idézésre sem reagált. A hatóságokkal a szülei sem kommunikáltak, akik egy háztartásban éltek a fiatalemberrel. Hamran szerint a lakóház elöljárója is nehezen tudott vele szót érteni.

A történtek után a rendőrség öt legálisan tartott lőfegyvert foglalt le, amelyek a támadó apjáé voltak. Hamran szerint robbanószerre egyelőre nem bukkantak. „Csupán szórakozásra szánt pirotechnikai eszközöket találtunk, amiknek birtoklása és használata nem bűncselekmény” – mondta a rendőrfőnök, majd hozzátette: a pirotechnikai eszközök használata nem feltételezte, hogy a férfi elkezd lövöldözni az ablakból.

Hamran köszönetet mondott a rendőrök gyors intézkedéséért. Kiemelte a támadóra halálos lövést leadó rendőrt is – mint mondja, egy kezdő rendőrről van szó, aki mindössze két és fél hónapja van szolgálatban.

A lövöldözés során négy személy megsérült, a támadót lelőtték.


TASR/para