Egy komáromi járásbeli cég végett lehet akkora a haverság Vlčan és Budaj között, a Smer a mezőgazdasági miniszter fejét követeli

2023. május 3. - 12:03 | Belföld

1,4 millió eurós uniós támogatást kapott a környezetvédelmi ügynökségtől Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszterhez köthető hulladékfeldolgozó cég. A Smer szerint ez magyarázza, hogy Vlčan miért olyan „barátságos” Ján Budaj környezetvédelmi miniszterrel.

Egy komáromi járásbeli cég végett lehet akkora a haverság Vlčan és Budaj között, a Smer a mezőgazdasági miniszter fejét követeli
Fotó: TASR - archív - Martin Baumann

A Smer állítja, rájött, hogy miért nincs feszültség Samuel Vlčan mezőgazdasági és Ján Budaj környezetvédelmi miniszter között: a mezőgazdasági miniszter egyik cége komoly, vissza nem térítendő támogatást kapott a környezetvédelmi tárca egyik ügynökségétől.

„Az a betyár Samuel Vlčan miért olyan kedves Budajjal, tettük fel a kérdést a Smerben” – tájékoztatott Robert Fico, a Smer elnöke a Vlčan érdekeltségébe tartozó cég támogatásáról. – A Reko Recycling a 1 416 100 eurós vissza nem térítendő támogatást kap 2023. április 19-én a környezetvédelmi minisztériumból.”

Szerinte elképzelhetetlen reakciót váltott volna ki, ha az ő kormányának egyik minisztere, a családi köréhez tartozó cége támogatást kapott volna valamelyik minisztériumtól. Fico szerint nyolc pályázó közül mindössze a Vlčan nevéhez köthető cég nyert.

Az elérhető adatbázisok szerint a Reko Recycling valóban megkapta ezt a támogatást, és köthető Samuel Vlčanhoz és családjához. Viszont a támogatást nem idén áprilisban, hanem már tavaly megkapta. A támogatási szerződést tavaly karácsony előtt, 2022. december 20-án írták alá, december 22-én vált hatályossá. A Reko Recycling egyébként a komáromi járásbeli Izsa melletti szemétlerakót üzemelteti, a projekt keretében a hulladékhasznosítás mértékét szeretnék növelni. A projekt teljes összege 2,8 millió euró, a cég 50 százalékos támogatást kapott a környezetvédelmi alaptól.

Az ügyben megkérdeztük a környezetvédelmi és a mezőgazdasági minisztériumot is, a válaszukról tájékoztatni fogunk.

- lpj -