Egy Kosíkhoz közel álló személy szerint nem kizárt, hogy Szlovákiának köze lehet a SIS exügynökének elrablásához

2019. január 23. - 11:57 | Belföld

Az egykori SIS-ügynökhöz közel álló személy szerint előfordulhat, hogy Szlovákiának köze van Kosík egy héttel ezelőtti elrablásához. Pfundtner Edit (Híd), az Igazságügyi Minisztérium államtitkára azonban cáfolta, hogy Szlovákiának bármi köze lehet az exügynök elrablásához.

Egy Kosíkhoz közel álló személy szerint nem kizárt, hogy Szlovákiának köze lehet a SIS exügynökének elrablásához
Fotó: Rendőrség (Facebook)

Mint ismert, elrabolták bamakói házából Ľuboš Kosíkot, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egykori tagját. Erről kedden tájékoztatott az AFP hírügynökség, a férfi mali ügyvédjére és támogatóira hivatkozva.

„Szlovák állampolgárságú ügyfelemet, Ľuboš Kosíkot, hazája egykori tisztjét múlt kedden fegyveresek rabolták el a bamakói házából” – mondta Youssouf Keita, Kosík ügyvédje, hozzátéve: az ügyben már tett feljelentést.

Elrablása napján, kedden este a SME újságírója kapcsolatba lépett Kosíkkal. Az exügynök 18:37-kor küldte el az utolsó üzenetet, az erre érkező választ azonban már nem olvasta el, mobilja azóta nem elérhető.

Kosík régóta hangoztatja, hogy hajlandó tanúskodni a néhai elnök, Michal Kováč fiának elrablásával, valamint a szlovák titkosszolgálathoz köthető, egyéb ügyekkel összefüggésben.

Kosíkot két évvel ezelőtt tartóztatták le Maliban. Szlovákia kérvényezte a kiadatását. A mali hatóságok az AFP információi szerint tavaly novemberben szabadlábra helyezték őt.

Boris Gandel, a külügyminisztérium szóvivője szerint a mali hatóságok egyelőre nem erősítették meg hivatalosan Kosík elrablását.

A mali igazságügyben dolgozó forrás az AFP-nek elárulta, hogy a mali szervek áttanulmányozták Szlovákia szabadlábra helyezési kérelmét, amelyet aztán elutasítottak. A forrás azt is hozzátette, hogy a mali hatóságok semmilyen módon nem vettek részt Kosík elrablásában.

„Nagyon nyugtalanok vagyunk Ľuboš Kosík elrablása miatt" – mondta az AFP-nek Michel Desert, a volt SIS-ügynököt támogató csoport egyik tagja. Desert szerint Kosík mindig is hangoztatta, hogy nem terheli felelősség ifj. Kováč 1995-ös elrablása miatt.

A TASR hírügynökség azt írja,

Desert szerint előfordulhat, hogy Szlovákiának köze van Kosík egy héttel ezelőtti elrablásához, amely egyfajta törvénytelen kiadatás lehetett, miután a mali hatóságok elutasították a hivatalos kiadatási kérelmet.

Pfundtner Edit (Híd), az Igazságügyi Minisztérium államtitkára azonban cáfolta, hogy Szlovákiának bármi köze lenne Kosík elrablásához. „Igyekszünk hivatalos úton információt szerezni arról, hogy mi is történt valójában” – jelentette ki az államtitkár, és a tárca nevében egyúttal elutasította, hogy az esethez köze lehet a szlovák félnek.

„Mindig törvényes úton járunk el. Az Igazságügyi Minisztérium részéről elutasítok bármiféle törvénytelen lépéseket” – hangsúlyozta.

Az államtitkár és a rendőr-főkapitányság szerint egyelőre semmilyen hivatalos információjuk nincs Kosík elrablásával kapcsolatban, ezért nem is tudnak az esettel kapcsolatban tájékoztatni. Az elrablás tényét a mali hivatalok sem erősítették meg a külügyminisztériumnak.

Az Igazságügyi Minisztérium Kosík kiadatásával kapcsolatos kérelme már a Mali Képviseleti Iroda kezében van a nigériai Abujában. Az iroda továbbítja az iratokat az illetékes mali hatóságoknak.

Gál Gábor igazságügy-miniszter (Híd) december 7-én ismételten kérvényezte Ľuboš Kosík volt titkosszolgálati ügynök kiadatását Szlovákiának. Zuzana Drobová, a tárca szóvivője elmondta, hogy az Igazságügyi Minisztérium minden erejével azon van, hogy megoldja a helyzetet, annak ellenére, hogy a mali hatóságok nem nyújtanak hivatalos információt Kosík hollétéről.

Kosík a mali hatóságok tájékoztatása szerint még mindig börtönben van, a szabadon engedéséhez azonban már csak néhány aláírás hiányzik. Denisa Saková belügyminiszter (Smer-SD) az információval kapcsolatban november végén elmondta, hogy Mali egy rizikós ország, így nem tudni, hogy az onnan érkező információk mennyire hitelesek.

Kosík feltételezett szabadlábra helyezéséről a Sme napilap számolt be november 14-én, állítólag Kosík megerősítése alapján. Kosík két évet töltött börtönben az után, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene 2,4 millió euró értékű váltóhamisítás miatt. Elmondása szerint meglepte, hogy elengedték. „Kinyitották az ajtót, és azt mondták, hogy vége van" – nyilatkozta a napilapnak Kosík. A további lépéseit nem akarta elárulni.

A rendőrség a közösségi oldalán ezzel kapcsolatban azt írta, hogy a mali rendőrség megerősítette Milan Lučanský rendőrfőkapitánynak, hogy Kosík még a mali börtönben van.

Kosík már régebb óta azt állítja, hogy hajlandó tanúskodni Michal Kováč volt államfő fiának elrablásával kapcsolatban, illetve más, titkosszolgálati tagokat érintő ügyekben is. Kosíkot eredetileg jogerősen 14 év szabadságvesztésre és 100 000 euró büntetés befizetésére ítélték. Az összeget nem fizette be, ezért a bazini Speciális Büntetőbíróság november 12-én további négy évvel hosszabbította meg a büntetését. Az ítélet nem jogerős, Kosík védőügyvédje fellebbezett, ezért az üggyel a Legfelsőbb Bíróság fog tovább foglalkozni. A Legfelsőbb Bíróság nyilvános ülésének időpontját még nem tűzték ki.


(TASR/SME)