Egy külföldi kormány megbízásából törhették fel az ausztrál parlament és a nagyobb pártok informatikai rendszerét

Vélhetően egy külföldi kormány megbízásából törhették fel az ausztrál parlament és a nagyobb pártok informatikai rendszereit - jelentette be hétfőn Scott Morrison ausztrál miniszterelnök anélkül, hogy megnevezte volna a február 8-án kiderült kibertámadás elkövetésével gyanúsított országot.

Egy külföldi kormány megbízásából törhették fel az ausztrál parlament és a nagyobb pártok informatikai rendszerét
Scott Morrison (Fotó: AP/SITA)

Az ausztrál kiberbiztonsági hatóság a parlament számítógépes rendszere ellen irányuló kibertámadás észlelését követően haladéktalanul felszólította a törvényhozás képviselőit, hogy sürgősen változtassák meg a rendszerhez hozzáférést engedő jelszavaikat.

Morrison a vizsgálatok előzetes eredményeit a parlamentben ismertetve elmondta, hogy a hackerek feltörték a főbb politikai pártok, a Liberális Párt, a Nemzeti Párt és a Munkáspárt rendszereit is.

"Kiberbiztonsági szakértőink úgy vélik, hogy a rosszindulatú cselekedetet egy megfelelően kifinomult eszközökkel rendelkező állami szereplő követhette el" - tette hozzá.

Morrison nem hozta nyilvánosságra, hogy a hackerek milyen információkhoz fértek hozzá. Mindemellett hangsúlyozta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a májusban esedékes választásokat akarták volna befolyásolni.

A minisztériumok rendszereit a kibertámadás ugyanakkor nem érintette, mert azok a törvényhozástól független hálózatot használnak.

Az ausztrál kormányfő nem nevezett meg gyanúsítottat, de szakértők szerint a legvalószínűbb tettes Kína, Oroszország, vagy Irán lehet.

"Ha az indítékot vesszük, úgy Kína a főgyanúsított, miközben Oroszországot sem zárhatjuk ki" - mondta Fergus Hanson, az International Cyber Policy Centre agytröszt vezetője.

"A pikáns politikai pletykák fészkét szippantották ki. Belső harcok szennyesét kiteregető e-mailektől kezdve kiderülhet az is, ki milyen politikát támogatott" - tette hozzá Hanson.

Peking és Canberra kapcsolatai 2017-ben romlottak meg, amikor Ausztrália belügyeibe történő beavatkozással vádolta meg Kínát. A két ország azóta a viszonyok rendezését próbálja elérni, bár Ausztrália továbbra is óvatos Kínával szemben. A feszültségek februárban ismét fokozódtak, miután az ausztrál hatóságok megvonták egy befolyásos kínai üzletember vízumát. Ausztrália néhány hónapja ráadásul kizárta az ötödik generációs mobil távközlési hálózat (5G) fejlesztéséből a nemzetbiztonsági kockázatnak tekintett kínai Huawei Technologies vállalatot.

(MTI)